Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Περισσότερες οι θετικές από τις αρνητικές επιδράσεις για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών

Περισσότερες οι θετικές από τις αρνητικές επιδράσεις για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών

Νέα Υόρκη: Παρά την απειλή του υδραργύρου και άλλων επιβαρυντικών συστατικών, τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών είναι σαφώς περισσότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Νέα Υόρκη: Παρά την απειλή του υδραργύρου και άλλων επιβαρυντικών συστατικών, τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών είναι σαφώς περισσότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Τα παραπάνω ισχύουν ακόμα και για τις γυναίκες που είναι ή προσπαθούν να μείνουν έγκυος και για τις θηλάζουσες, με εξαίρεση βέβαια συγκεκριμένα είδη ψαριών.

Τα ψάρια όσο και τα μαλάκια θεωρούνται κατά γενική ομολογία εκ των υγιεινότερων τροφών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ω-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τα αυξημένα επίπεδα υδραργύρου, διοξινών, και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) που περιέχουν συγκεκριμένα είδη ψαριών.

Οι Δρ Ντάριους Μοζαφαριάν και Έρικ Ριμ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ μελέτησαν την επιστημονική βιβλιογραφία για τις αρνητικές και θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης ψαριών. Διαπίστωσαν ότι μια με δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα, ειδικά ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε δύο ω-3 λιπαρά οξέα (ΕΡΑ και DHA) μειώνουν τον κίνδυνο σχετιζόμενου με την καρδιά θανάτου κατά 36% και θανάτου από κάθε αιτία κατά 17%. Δύο γεύματα με ψάρια την εβδομάδα μπορεί επίσης να επιδράσουν θετικά.

Ειδικά, τα στοιχεία έδειξαν ότι η κατανάλωση 250mg ανά δεκάλιτρο ΕΡΑ και DHA προσφέρει επαρκή προστασία. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μια μερίδα 170 γραμμαρίων την εβδομάδα σολομού ανοικτής θαλάσσης ή παρόμοιου λιπαρού ψαριού ή συχνότερη κατανάλωση μικρότερων ή λιγότερο πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα μερίδων.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το DHA ωφελεί το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των νεογνών, ενώ τα χαμηλά επίπεδα υδραργύρου στα ψάρια επηρεάζουν αρνητικά την νευρο-ανάπτυξη.

Προς ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον υδράργυρο, οι γυναίκες που είναι ή προσπαθούν να κυοφορήσουν και οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν ξιφία, καρχαρία, πέρκα και κολιό, τα οποία περιέχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου.

Ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επαρκή κατανάλωση (340 γραμμάρια την εβδομάδα) άλλων ψαριών και μαλάκιων για την πρόσληψη λογικών ποσοτήτων DHA και την αποφυγή της περαιτέρω μείωσης των ήδη χαμηλών καταναλισκόμενων ποσοτήτων αλιευμάτων ειδικά από τις γυναίκες.

Υπολογίζεται ότι το 74% των γυναικών, αναπαραγωγικής ηλικίας, και το 85% των εγκύων καταναλώνουν λιγότερα από 170 γραμμάρια την εβδομάδα.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο