Η ασπιρίνη στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων αποβολών
Νέα Υόρκη: Η θρομβοπροφύλαξη με ασπιρίνη ή ενοξαπαρίνη βελτιώνει τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων και μειώνει τις επιπλοκές κύησης στις γυναίκες με ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.
Νέα Υόρκη: Η θρομβοπροφύλαξη με ασπιρίνη ή ενοξαπαρίνη βελτιώνει τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων και μειώνει τις επιπλοκές κύησης στις γυναίκες με ανεξήγητες επαναλαμβανόμενες αποβολές, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.
Η θρόμβωση πιστεύεται ότι είναι μια πιθανή αιτία των επαναλαμβανόμενων αποβολών, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν η πρόληψη της μπορεί να συντελέσει στην αύξηση του ποσοστού των ζώντων γεννήσεων.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα με επικεφαλής τον Δρ Μορντεκάι Ντολιτζκι συνέκρινε την επίδραση της ασπιρίνης και της ενοξαπαρίνης στα ποσοστά ζώντων γεννήσεων σε δείγμα 104 γυναικών με ιστορικό ανεξήγητων επαναλαμβανόμενων αποβολών.
Οι ασθενείς και των δύο θεραπευτικών ομάδων είχαν ποσοστό ζώντων γεννήσεων άνω του 81%. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το αναμενόμενο 40% με 60% μεταξύ των γυναικών με επαναλαμβανόμενες αποβολές.
Πέντε γυναίκες από κάθε ομάδα είχαν πρόωρους τοκετούς και οι νεογνικές επιπλοκές ήταν κατά μια έννοια συχνότερες στην ομάδα της ασπιρίνης.
Καμιά γυναίκα δεν παρουσίασε αλλεργικές αντιδράσεις στα θεραπευτικά σχήματα, ενώ καμιά επίσης δεν εκδήλωσε θρομβοκυτοπενία.
«Και τα δύο θεραπευτικά σχήματα σχετίζονται με καλό αποτέλεσμα κύησης όσο αφορά τις γεννήσεις ζώντων νεογνών και τις επιπλοκές τελικού σταδίου κύησης. Έτσι λοιπόν, και δεδομένων των ελάχιστων κινδύνων της ενοξαπαρίνης και της ασπιρίνης για τη μητέρα και το έμβρυο, θα πρέπει θεωρούνται αξιόλογες θεραπευτικές επιλογές για γυναίκες με τρεις ή περισσότερες αποβολές», σημειώνουν οι ειδικοί.