Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου
Ουάσιγκτον: Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ουάσιγκτον: Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ένα τέτοιο διατροφή σχήμα μπορεί να περιλαμβάνει πίτουρο, σιτάρι ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στα διατροφικά αρχεία και τα δείγματα αίματος σχεδόν 1.000 υγιών μεσηλικών, ενώ μετρήθηκαν τα επίπεδα της ινσουλίνης και της αιμοσφαιρίνης Α (δείκτης για τον διαβήτη) και της ομοκυστεΐνης και της συγκέντρωσης της χοληστερόλης για να εκτιμηθεί η στεφανιαία νόσος.
Η αυξημένη πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λιγότερο κάπνισμα και χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και κορεσμένων και μονοακόρεστων λιπαρών.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αν και διαπιστώνεται μικρότερος κίνδυνος διαβήτη και καρδιακής νόσου μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως, ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και μεταλλικά στοιχεία. Τα συστατικά αυτά ίσως έχουν σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, οι οποίες ως σύνολο συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του διαβήτη και της ισχαιμικής καρδιακής νόσου, ενώ εικάζεται ότι η βραδύτερη πέψη ενδεχομένως να παίζει βασικό ρόλο.