Τα λιπαρά ευνοούν την ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση
Λονδίνο: Μια δόση λίπους στη διατροφή βοηθά στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τα τρισεκατομμύρια των χρήσιμων βακτηρίων του εντέρου και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Experimental Medicine.
Λονδίνο: Μια δόση λίπους στη διατροφή βοηθά στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τα τρισεκατομμύρια των χρήσιμων βακτηρίων του εντέρου και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Experimental Medicine.
Πειράματα που έγιναν σε αρουραίους έδειξαν ότι το λίπος δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στη δράση μιας ορμόνης που κρατά τη φλεγμονή στο έντερο σε αναμονή, προστατεύοντας τα εντερικά βακτήρια.
Οι άνθρωποι ζουν αρμονικά με τα βακτήρια του εντέρου, πολλά εκ των οποίων παράγουν θρεπτικά συστατικά και προάγουν την υγεία του οργανισμού. Αλλά μερικές φορές τα μικρόβια αυτά προάγουν μια φλεγμονώδη αντίδραση στην οποία τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος απαντούν επιτιθέμενα στο έντερο. Μια υπερδραστήρια φλεγμονώδη αντίδραση μπορεί να βρίσκεται πίσω από πολλά γαστρεντερικά νοσήματα και μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη μετά από ατύχημα ή χειρουργείο, με αποτέλεσμα πιθανόν μοιραία σήψη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ με επικεφαλής τον Δρ Βιμ Μπουρμαν είχαν διαπιστώσει παλαιότερα ότι σιτίζοντας αρουραίους με λίπος τους προστάτευαν από το σοκ. Θέλησαν λοιπόν να διερευνήσουν γιατί συνέβαινε αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα φυτικών λιπαρών συστατικών που φυσιολογικά χρησιμοποιείται για τη σίτιση ασθενών μέσω ενδοφλέβιων σωληνίσκων.
Διαπίστωσαν ότι το λίπος διέγειρε την παραγωγή ακετυλοχολίνης ορμονικά επαγόμενης, η οποία προσδένεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και καταπνίγει τη φλεγμονή.
Για να αποδείξουν τη σχέση, οι επιστήμονες χορήγησαν σε μερικούς αρουραίους ένα μόριο που μπλοκάρει τη δράση της ακετυλοχολίνης και ανακάλυψαν ότι το λίπος δεν ήταν ικανό να καταπνίξει τη φλεγμονή.
Από τα ευρήματα λοιπόν φαίνεται ότι το λίπος βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος υπό έλεγχο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια ποικιλία λιπαρών ουσιών, από το βούτυρο και τη μαργαρίνη έως το ελαιόλαδο, ίσως έχουν την ίδια επίδραση.
Ο Δρ Μπουρμαν σκοπεύει μάλιστα να ελέγξει κατά πόσο το λίπος μπορεί να θεραπεύσει ζωικά μοντέλα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Θεωρητικά το λίπος πιστεύεται ότι θα έχει θετική επίδραση.
Ο Δρ Κέβιν Τρέισι του Ινστιτούτου για την Ιατρική Έρευνα Feinstein επισημαίνει ότι κανείς δεν γνωρίζει αν θα έχει την ίδια επίδραση και στους ανθρώπους. Προσθέτει όμως ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το λίπος μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις. Το ιχθυέλαιο για παράδειγμα ανακουφίζει τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.
Τέλος ο Δρ Μπουρμαν σκοπεύει να ελέγξει αν τα λιπαρά μπορούν να παράσχουν προστασία έναντι της περίσσειας φλεγμονής κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σίτιση ασθενών πριν το χειρουργείο συμβάλει στην ανάρρωση, αλλά κανένας δεν γνωρίζει γιατί.