Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το μέτωπο του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ανοίγει η κυβέρνηση

Το μέτωπο του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ανοίγει η κυβέρνηση

Εν μέσω των κινητοποιήσεων στις τράπεζες, η κυβέρνηση ανοίγει άλλο ένα «καυτό» μέτωπο, εκείνο του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίνεται την Πέμπτη από την Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ οι έμποροι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

28

Εν μέσω των κινητοποιήσεων στις τράπεζες, λόγω των ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση ανοίγει την Πέμπτη άλλο ένα «καυτό» μέτωπο, εκείνο του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίνεται την Πέμπτη από την Κυβερνητική Επιτροπή, ενώ οι έμποροι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

O υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας εισηγείται στην Κυβερνητική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν παράταση της λειτουργίας των καταστημάτων τους έως τις εννέα το βράδυ τις καθημερινές και έως τις οκτώ το βράδυ το Σάββατο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει ως έχει το καθεστώς της αργίας της Κυριακής, αφενός για να μη διαταράξει τις σχέσεις της με την Εκκλησία, αλλά και για να μην προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις. Oι ρυθμίσεις αυτές όμως προκαλούν ήδη αντιδράσεις από τους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας, οι οποίοι πιέζουν με τη σειρά τους για να αναγνωρίσουν την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής και να μην ισχύσουν ενιαίες ρυθμίσεις για όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, επιφυλάξεις υπάρχουν και μεταξύ των υπουργών που μετέχουν στην Κυβερνητική Επιτροπή, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εκφραστούν στη συνεδρίαση για να μην εμφανιστούν πως αντιδικούν με τον κ. Σιούφα. Αντιθέτως επιφυλάξεις και ενστάσεις αναμένεται να εκφραστούν από βουλευτές όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, κυρίως από όσους εκλέγονται σε αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Για να αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις αυτές και για να μη βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη και με άλλες κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι, μελετάται ήδη η πιθανότητα μικρών υποχωρήσεων στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου για να ικανοποιηθούν οι κυριότερες ενστάσεις. Την πρόθεση αυτή εξέφρασε την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί απελευθέρωση, αλλά απλώς ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων.

«Δεν ετέθη και δεν τίθεται ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Δεν ετέθη και δεν τίθεται ζήτημα απελευθέρωσης,αλλά ρύθμισης, του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν θίγονται, σε καμία περίπτωση, τα δικαιώματα των εργαζομένων» επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Στο μεταξύ όμως οι έμποροι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων: Με πρωτοβουλία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) προγραμματίζουν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο