Τα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας
Νέα Υόρκη: Όσο περισσότερα αναψυκτικά πίνει ένα παιδί, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να καταλήξει παχύσαρκο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics.
Νέα Υόρκη: Όσο περισσότερα αναψυκτικά πίνει ένα παιδί, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να καταλήξει παχύσαρκο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics.
Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα αναψυκτικά δεν είναι η μόνη αιτία της συνεχώς αυξανόμενης τάσης παχυσαρκίας, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και η υπερβολικής παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ άλλων συνηθειών συμβάλλουν στο πρόβλημα.
Μετά από αναθεώρηση άρθρων, δελτίων τύπου, μελετών και υλικού από τη βιομηχανία παραγωγής αναψυκτικών, ο Δρ Ρόμπερτ Μουρέι και οι συνεργάτες του στο Πολιτειακού Πανεπιστήμιο του Οχάιο και το Παιδιατρικό Νοσοκομείου Κολόμπους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα παιδιά πίνουν πολλά αναψυκτικά, τα οποία καταλαμβάνουν τη θέση του γάλακτος και άλλων θρεπτικών υγρών στη διατροφή στερώντας τα από τις πολύτιμες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται.
Συγκεκριμένα τα παιδιά κατά μέσο όρο πίνουν δυο κουτάκια αναψυκτικό την ημέρα, ποσότητα που ισούται με 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Τα αναψυκτικά είναι εξάλλου η κύρια πηγή πρόσθετων ζαχάρων, αντιπροσωπεύοντας κατά προσέγγιση το 20% του συνόλου των καθημερινών θερμίδων των παιδιών. Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή της λήψης πάνω από 10% των ημερήσιων θερμίδων τους από τα πρόσθετα ζάχαρης.
Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η μεγάλη ποσότητα αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά και μειώνει την πρόσληψη σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Σε ξεχωριστή μελέτη διαπιστώθηκε ότι κάθε επιπλέον κουτάκι αναψυκτικού την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 60% στα παιδιά.
Σε άλλη μελέτη, που διενεργήθηκε το 2003, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των παιδιών ηλικίας επτά έως 13 ετών, εκείνα που έπιναν τη μεγαλύτερη ποσότητα αναψυκτικών έπιναν ελάχιστο γάλα και έπαιρναν λιγότερες πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνη Α.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα και η επισήμανση της μιας μόνο πλευράς μπορεί να επικριθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μεμονωμένοι παράγοντες πρέπει να αγνοηθούν.