Έκτακτη σύσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα
Έκτακτη σύσκεψη συνοδικών αρχιερέων υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται στο Φανάρι σχετικά με τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία Βαρθολομαίου-Χριστόδουλου και έμμεση κριτική στον κ. Ειρηναίο από τον Κ.Καραμανλή.
Τη βαθιά του λύπη για τα γεγονότα στο Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα, και υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους αποκατάστασης της τάξης.
«Από την πρώτη στιγμή καταστήσαμε σαφή την αντίθεσή μας σε παράνομες ενέργειες και ζητήσαμε να υπάρξει άρση στο ύψος των περιστάσεων» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «κινηθήκαμε με ευαισθησία, προσοχή και σοβαρότητα. Κύριο μέλημά μας ήταν και είναι η διαφύλαξη του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα και του ισχύοντος status quo του Πατριαρχείου όπως και η ενότητα του ποιμνίου του, ελληνικού και αραβικού».
Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου το Σάββατο πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη συνοδικών αρχιερέων υπό τον κ. Βαρθολομαίο με τη συμμετοχή και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρου. Στην Σύνοδο θα αναγνωσθεί και η έκθεση της τριμελούς επιτροπής που πήγε στα Ιεροσόλυμα και εξέτασε από κοντά τα γεγονότα.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης -από την Ίμβρο όπου βρισκόταν- είχε δεκάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλο για τις τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που προβληματίζει τις ορθόδοξες εκκλησίες είναι η αντίδρασή τους στην επιστολή που απέστειλαν οι αντίθετοι προς τον κ. Ειρηναίο αγιοταφίτες ιεράρχες, με την οποία ζητούν να μην μνημονεύουν το όνομά του.
Παράλληλα η Διοικούσα Επιτροπή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων φέρεται να ζητά το πάγωμα των λογαριασμών του Πατριαρχείου σε Ελλάδα και Κύπρο.
Παράλληλα, o αρχιμανδρίτης Κυπριανός Μεϊδόνης, που διετέλεσε επί ένα χρόνο υπεύθυνος της οικονομικής υπηρεσίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, κατηγορεί τον κ Ειρηναίο για ιδιοποίηση των 15.000.000 ευρώ, που συγκεντρώθηκαν το φθινόπωρο του 2002 κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος της εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. «Τα χρήματα αυτά είναι δικά μου και να τα ξεχάσεις» φέρεται να είπε ο Ειρηναίος σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε αρχιμανδρίτης Κυπριανός, ο οποίος εξεδιώχθη από τον Πατριάρχη.
Στην Αθήνα, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δεν θα λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να αποφύγει τη δύσκολη θέση να μνημονεύσει το όνομα του κ. Ειρηναίου. Ο κ. Χριστόδουλος ανέβαλε εξάλλου και τις επισκέψεις του σε Καρδίτσα και Λάρισα.
Την Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προσπάθησε να τηρήσει αποστάσεις από τον κ. Ειρηναίο ανακοινώνοντας ότι «δεν είμαστε διαιτητές ή δικαστές για να παρέμβουμε αυτοβούλως στην κρίση».
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας