Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η ψύξη ή κατάψυξη του μητρικού γάλακτος αλλοιώνει την σύστασή του

Η ψύξη ή κατάψυξη του μητρικού γάλακτος αλλοιώνει την σύστασή του

Λονδίνο: Η ψύξη ή κατάψυξη του μητρικού γάλακτος για περισσότερες από 48 ώρες μειώνει το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Diseases in Childhood (Fetal Edition).

Λονδίνο: Η ψύξη ή κατάψυξη του μητρικού γάλακτος για περισσότερες από 48 ώρες μειώνει το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Diseases in Childhood (Fetal Edition).

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το γάλα βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, γεγονός που κάνει τα ευρήματα της μελέτης ιδιαιτέρως σημαντικά για τα πρόωρα νεογνά που έχουν μειωμένο αμυντικό σύστημα.

Τα βρέφη που θηλάζουν είναι γνωστό ότι έχουν μειωμένο κίνδυνο στομαχικών διαταραχών και λοιμώξεων στα αφτιά, στην αναπνευστική οδό και το ουροποιητικό σύστημα, συγκριτικά με τα βρέφη που τρέφονται με τεχνητό γάλα.

Μέρος της προστατευτικής αυτής δράσης οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς και σε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει το μητρικό γάλα.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες πιστεύεται ότι προλαμβάνουν ή επιβραδύνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δημιουργούνται υπό συνθήκες στρες του οργανισμού, όπως σε περίπτωση λοίμωξης.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Robert Wood Johnson με επικεφαλής τον Δρ Thomas Hegyi πήρε δείγματα φρέσκου μητρικού γάλακτος από οκτώ μητέρεςπουείχαν γεννήσει πρόωρα και από οκτώ γυναίκες που είχαν γεννήσει κανονικά.

Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των δειγμάτων ελέγχθηκε όταν ήταν φρέσκα, μετά από ψύξη στους 4 βαθμούς Κελσίου για 48 ώρες και για επτά ημέρες και μετά από κατάψυξη στους -20 βαθμούς Κελσίου για 48 ώρες και για επτά ημέρες.

Επίσης ελέγχθηκε η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα πέντε διαφορετικών εταιρειών τεχνητού γάλακτος υπό τις ίδιες συνθήκες.

Το φρέσκο μητρικό γάλα, ανεξαρτήτως αν προερχόταν από μητέρα που είχε γεννήσει κανονικά ή πρόωρα είχε την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ισχύ συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα δείγματα και κυρίως από το τεχνητό γάλα.

Ωστόσο η ψύξη ή κατάψυξή του για 48 ώρες μείωνε σημαντικά την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος. Για όσο περισσότερο χρόνο αποθηκευόταν και όσο χαμηλότερη ήταν η θερμοκρασία, τόσο έπεφτε το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ουσιών.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο