Όλο και περισσότερα παιδιά παίρνουν άτυπα αντιψυχωσικά φάρμακα
Νέα Υόρκη: Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η συνταγογράφηση άτυπων αντιψυχωσικών φαρμάκων σε παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) και ψυχικές διαταραχές, χωρίς να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι τα οφέλη της θεραπείας υπερακοντίζουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Νέα Υόρκη: Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η συνταγογράφηση άτυπων αντιψυχωσικών φαρμάκων σε παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) και ψυχικές διαταραχές, χωρίς να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι τα οφέλη της θεραπείας υπερακοντίζουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
Ο Δρ Γουίλιαμ Κούπερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt του Τενεσί επανεξέτασαν στοιχεία παιδιών που είχαν εγγραφεί μεταξύ 1996 και 2001 στο εκτεταμένο πρόγραμμα Medicaid για να εντοπίσουν νέους χρήστες άτυπων αντιψυχωσικών, όπως η ρισπεριδόνη και η ολανζαπίνη.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, 6.803 παιδιά έγιναν νέοι χρήστες, σχεδόν διπλάσιοι, από 23 ανά 10.000 το 1996 σε 45 ανά 10.000 το 2001.
Η χρήση των συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών για το ADHD, τις ψυχικές διαταραχές και τη διαταραχή της διαγωγής, σχεδόν τριπλασιάστηκε. Η αναλογία των παιδιών που ξεκίνησαν αυτά τα φάρμακα για τι ενδεικνυόμενες χρήσεις τους -ψύχωση, διανοητική καθυστέρηση, αυτισμό, ή σύνδρομο Tourette- παρέμεινε σχετικά σταθερή.
«Αν η αύξηση είναι αληθής ή όχι αυτό απομένει να εξακριβωθεί. Κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί για το ADHD και τις ψυχικές διαταραχές μεταξύ παιδιών ανεπτυγμένων κοινωνιών με έντονα προβλήματα συμπεριφοράς και επιθετική συμπεριφορά, έχουν δείξει ότι προκύπτει κάποιο όφελος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν έρευνες για παιδιά αναπτυσσόμενων κοινωνιών», επισημαίνει ο Δρ Κούπερ.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν προκαταρκτικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα πιθανά αντίθετα αποτελέσματα των άτυπων αντιψυχωσικών, όπως παχυσαρκία, διαβήτης τύπου ΙΙ και καρδιακές αρρυθμίες, είναι περισσότερο κοινά και έντονα στα παιδιά παρά στους ενηλίκους.
«Είναι πιθανόν τα οφέλη να υπερακοντίζουν τους κινδύνους, αλλά αυτό δεν το ξέρουμε με σιγουριά», τονίζει ο Δρ Κούπερ και προτείνει στους γονείς να συζητούν εκτενώς με τους θεράποντες ιατρούς για τους λόγους που είναι απαραίτητη η χορήγηση άτυπων αντιψυχωσικών στα παιδιά τους και τις ενδεχόμενες παρενέργειες. Αυτό θα τους βοηθήσει να αποφασίσουν για το τι είναι πραγματικά καλό για το κάθε παιδί ξεχωριστά.
health.in.gr
- ΣτΕ: «Φρένο» σε οικοδομικές άδειες χωρίς έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
- Δίπλα στους αγρότες Σωματεία και Ομοσπονδίες – Συγκέντρωση το απόγευμα στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ακίνητα: Στον πάγο οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου
- Παρέμβαση Τραμπ για την εξαγορά της Warner Bros – «Πρόβλημα το μερίδιο της Netflix, θα εμπλακώ στην απόφαση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)










































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)



![Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/WhatsApp-Image-2025-12-04-at-14.19.42-315x220.jpeg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442