Νέες ρυθμίσεις της ΕΕ για τη δωρεά οργάνων και ιστών
Βρυξέλλες: Στη θέσπιση κοινών ρυθμίσεων ασφαλείας που θα αφορούν την ιατρική χρήση των ανθρώπινων κυττάρων και ιστού προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας την επίλυση των ηθικών ζητημάτων στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων καθεμιάς χώρας ξεχωριστά.
Βρυξέλλες: Στη θέσπιση κοινών ρυθμίσεων ασφαλείας που θα αφορούν την ιατρική χρήση των ανθρώπινων κυττάρων και ιστού προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας την επίλυση των ηθικών ζητημάτων στην αρμοδιότητα των κυβερνήσεων καθεμιάς χώρας ξεχωριστά.
Οι νέες ρυθμίσεις καλύπτουν τη δωρεά ωαρίων, σπέρματος και ιστού αλλά δεν κάνουν λόγο για τη δωρεά αίματος ή οργάνων. Αιτία το γεγονός πως η δωρεά αίματος καλύπτεται από διαφορετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ εκείνη των οργάνων επαφίεται στον έλεγχο των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.
Επιπλέον, οι ρυθμίσεις που θα αφορούν τη χρήση των αρχέγονων κυττάρων που θα προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ένα σημαντικό ζήτημα για τους «15», δεδομένων και των διαφορετικών απόψεων που ήδη επικρατούν μεταξύ των χωρών.
Με βάση το νέο νόμο, πάντως, οι δότες οργάνων θα μπορούν να δικαιολογούν γενικότερα έξοδα αλλά όχι αμοιβή για τα όργανα που θα προσφέρουν.
«Πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων οργάνων και ιστών από τους δότες. Οι λήπτες των τελευταίων θα μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς πως οι προδιαγραφές που θα περιβάλλουν τόσο τη λήψη όσο και τη μεταχείριση των οργάνων θα είναι αδιάβλητες και όμοιες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ Ντέιβιντ Μπερν.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Κλόντια Σίφερ: Αποχαιρετά τη Μπαρντό με φωτογραφίες που μοιάζουν σαν 2 σταγόνες νερό
- Ραγδαία αύξηση γρίπης και ιώσεων στα παιδιατρικά νοσοκομεία
- Το Trophy Tour έρχεται στον Πειραιά ενόψει του Betsson Super Cup
- Η μέρα που άλλαξαν τα πάντα: Σαν σήμερα ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε σοβαρά στις Άλπεις
- Φεμινιστική απεργία
- Οι ελπίδες και τα χρήματα για να εντοπιστεί η πτήση MH370 – «Δεν το κάνουν για τα λεφτά»
- Οικονομικό βαρόμετρο ΒΕΘ: Η ακρίβεια ταλανίζει τους βιοτέχνες – Δυσοίωνα στοιχεία
- Καιρός: Πολική εισβολή φέρνει τσουχτερό κρύο παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442