Ουάσιγκτον: Η συχνή λήψη ασπιρίνης δεν προστατεύει μόνο από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και από το λέμφωμα Hodgkin, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Ουάσιγκτον: Η συχνή λήψη ασπιρίνης δεν προστατεύει μόνο από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και από το λέμφωμα Hodgkin, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Το λέμφωμα Hodgkin απαντάται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 15 και 35 ετών με μια δεύτερη κορύφωση στα 50 και προσβάλλει τους άνδρες συχνότερα από τις γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία συγκεκριμένων κυττάρων που ονομάζονται κύτταρα Reed-Sternberg, ενώ σήμερα πλέον αποτελεί πρότυπο ιάσιμου καρκίνου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 565 ασθενείς που έπασχαν από το νόσημα καθώς και άλλους 679, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν πόσοι εξ αυτών έπαιρναν ασπιρίνη, σε ποιο βαθμό και πόσο ωφελούσε τον οργανισμό τους.
Όπως διαπίστωσαν, η τακτική λήψη ασπιρίνης ελάττωνε κατά περίπου 40% την πιθανότητα προσβολής από τη νόσο. Ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξή τους, η τακτική λήψη ακεταμινοφένης, μιας άλλης αναλγητικής ουσίας, σχεδόν διπλασίαζε την καρκινική προδιάθεση γεγονός που ωστόσο απέδωσαν στην τάση πολλών πασχόντων να λαμβάνουν το φάρμακο ως προληπτικό των μελλοντικών συμπτωμάτων του καρκίνου.
«Τα συμπεράσματα που προκύπτουν σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης έναντι του λεμφώματος Hodkin είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μελλοντικές εκτενέστερες μελέτες», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.