Το στρες προδιαθέτει στη νόσο Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Τα άτομα που καταβάλλονται από έντονο άγχος έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Λονδίνο: Τα άτομα που καταβάλλονται από έντονο άγχος έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο των ΗΠΑ, τονίζει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν αρνητικά συναισθήματα ή πάσχουν από κατάθλιψη διαθέτουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές υπέβαλαν σε μελέτη 797 άτομα και από τα δύο φύλα, μέση ηλικίας 75 ετών, και εξέτασαν τον εγκέφαλο των 141 εξ αυτών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκ των οποίων επίσης οι 57 έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι βίωναν έντονο στρες ή έπασχαν από κατάθλιψη είχαν ισχυρές πιθανότητες προσβολής από τη νόσο. Ωστόσο, παρατήρησαν πως οι χαρακτηριστικές πλάκες πρωτεϊνών που έχουν συνδεθεί με την ασθένεια δεν αποτελούσε κανόνα για το σύνολο των εθελοντών.
«Η εν λόγω παρατήρηση μας επιτρέπει να αποκλείσουμε τη θεωρία, βάσει της οποίας τα υψηλά επίπεδα στρες αποτελούν πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ρόμπερτ Γουίλσον.
Όσον αφορά τα βαθύτερα αίτια τους φαινομένου, οι ερευνητές εικάζουν πως πιθανότατα αποδίδονται στις αλλαγές που επιφέρει το χρόνιο στρες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, ο οποίος κατέχει βασικό ρόλο στη γνώση και στη μάθηση.
Ο Δρ Γουίλσον τονίζει την αξία των ευρημάτων, αφού αποδεικνύεται πως πολλά από τα συμπτώματα του στρες είναι πιθανό να μπορούν να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων και με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.
health.in.gr
- Τραμπ: «Ο πρόεδρος σκότωσε το αμερικανικό όνειρο για τους Ευρωπαίους» – Η ομιλία στο Νταβός και το ρήγμα με την ΕΕ
- Στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εντάσσεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρεμαστής
- ΒΗΜΑ: Έρχεται αυτή την Κυριακή με συναρπαστικές προσφορές
- Δημόσιος Τομέας: Πότε η παραίτηση είναι προϋπόθεση για συνταξιοδότηση
- Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Εστουδιάντες για μια θέση στους «8» του Eurocup
- Στον βρεφονηπιακό σταθμό μεταδίδεται και το… μικροβίωμα του εντέρου
- Μενέλαος Λουντέμης: Καλύτερα εκπατρισμένος και ελεύθερος παρά επαναπατρισμένος και επιτηρούμενος
- Φωτεινή Αθερίδου: «Πήρα αγωγή και έκανα ψυχοθεραπεία για τις κρίσεις πανικού»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442