Λονδίνο: Ιάπωνες επιστήμονες παρασκεύασαν έναν... προσομοιωτή γεύσης, ο οποίος ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες των βιομηχανιών τροφίμων να αντιληφθούν την επίδραση που έχουν οι διάφοροι τύποι φαγητού στο στόμα των ηλικιωμένων.
Λονδίνο: Ιάπωνες επιστήμονες παρασκεύασαν έναν… προσομοιωτή γεύσης, ο οποίος ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες των βιομηχανιών τροφίμων να αντιληφθούν την επίδραση που έχουν οι διάφοροι τύποι φαγητού στο στόμα των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, που φιλοξένησε την είδηση, το νέο επίτευγμα θα επιτρέψει την παρασκευή τροφών ειδικά για τις ανάγκες των ατόμων προχωρημένης ηλικίας, που πολλές φορές δυσκολεύονται όχι μόνο στη μάσηση αλλά και στην αντίληψη της γεύσης των φαγητών.
Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας, αρχικά καταμέτρησαν και κατέγραψαν, με τη βοήθεια εθελοντών, διάφορες ανθρώπινες αισθήσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης του φαγητού.
Για παράδειγμα, με τη βοήθεια μιας λεπτής ταινίας εφοδιασμένης με μικροσκοπικούς αισθητήρες, υπολόγισαν την ισχύ που ασκείται από την οδοντοστοιχία κατά τη μάσηση.
Επιπλέον, χρησιμοποίησαν βιολογικούς αισθητήρες από πολυμερείς μεμβράνες για να καταγράψουν τις χημικές αντιδράσεις που προκαλεί στο στόμα η γεύση καθεμιάς τροφής και ένα ειδικό μικρόφωνο, για να μαγνητοφωνήσουν τις δονήσεις της γνάθου κατά τη μάσηση.
Στη συνέχεια τοποθέτησαν τα παραπάνω ψηφιακά δεδομένα στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο του προσομοιωτή γεύσης και τον τελευταίο στο στόμα μιας άλλης ομάδας εθελοντών.
Ο αποτελούμενος από υφασμάτινα και μεταλλικά μέρη προσομοιωτής με τη σειρά του, αξιοποιώντας τα δεδομένα, άσκησε τον ίδιο βαθμό πίεσης στο στόμα των συμμετεχόντων, ενώ την ίδια ώρα ένας λεπτός σωλήνας ανέδιδε ένα μίγμα από χημικές ουσίες που διεγείρουν τις βασικές ποιότητες της γεύσης, όπως το γλυκό, του ξινό, το αλμυρό και το πικρό.
Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές κατάφεραν να σχηματίσουν πλήρη εικόνα της επίδρασης στο στόμα μιας ομάδας τροφών, όπως του τυριού, των crackers, διαφόρων γλυκών και άλλων σνακ.
«Με την πάροδο των ετών τα συναισθήματα της γεύσης και της όσφρησης μεταξύ των ηλικιωμένων φθίνουν σε σημαντικό βαθμό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ικανότητα μάσησής τους.
Με το νέο αυτό επίτευγμα ευελπιστούμε να βοηθήσουμε τους ειδικούς των τροφίμων να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτής της κατηγορίας ανθρώπων, αφού όμως προηγουμένως βελτιώσουμε τεχνολογικά τον προσομοιωτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας.