Ορλάντο: Το μάσημα τσίχλας για ένα ημίωρο μετά από κάθε γεύμα μπορεί να ανακουφίσει πολλούς πάσχοντες από τη νόσο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως αναφέρει μελέτη Βρετανών επιστημόνων από το Κολέγιο Kings.
Ορλάντο: Το μάσημα τσίχλας για ένα ημίωρο μετά από κάθε γεύμα μπορεί να ανακουφίσει πολλούς πάσχοντες από τη νόσο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως αναφέρει μελέτη Βρετανών επιστημόνων από το Κολέγιο Kings.
Η νόσος είναι πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας και προκύπτει εξαιτίας της δυσλειτουργίας ενός μυός που ονομάζεται καρδιο-οισοφαγικός σφιγκτήρας, που αποτρέπει τη δίοδο καυστικών υγρών από το στομάχι προς τον οισοφάγο.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι έντονο κάψιμο πίσω από το στέρνο που μπορεί να αντανακλά και μέχρι τη βάση του λαιμού και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, καθώς και ερυγές (ρέψιμο), πόνος στη βάση του θώρακα, αίσθημα βάρους στην κοιλιά και δυσπεψία.
Στη νέα μελέτη οι Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μάσηση τσίχλας μετά το φαγητό ελαττώνει σημαντικά την ποσότητα καυστικών υγρών στον οισοφάγο και εξαφανίζει σχεδόν όλα τα συμπτώματα της νόσου.
Οι Βρετανοί ερευνητές πραγματοποίησαν διήμερη μελέτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησαν από 21 άτομα να καταναλώσουν ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά και ειδικά σχεδιασμένο να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες μάσησαν τσίχλα για περίπου μισή ώρα μετά από κάθε γεύμα, ενώ δεν έκαναν το ίδιο την αμέσως επόμενη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το μάσημα τσίχλας στάθηκε ικανό να ελαττώσει κατά περίπου 50% το χρόνο παραμονής των καυστικών υγρών στον οισιφάγο, ενώ σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πολύ λιγότερα συμπτώματα της νόσου.
«Τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση τη διακοπή ή ελάττωση της φαρμακευτικής αγωγής όσων πάσχουν από τη νόσο, καθώς απαιτείται μελέτη σε μεγαλύτερο βάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, παρουσιάζοντας τη μελέτη σε γαστρεντερολογικό συνέδριο στις ΗΠΑ.