Αύξηση κάτω του 3% στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές προβλέπει ο ΠΟΕ για το 2003
Οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, η σταθερή επέκταση των οποίων αποτέλεσε για δεκαετίες την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας, θα σημειώσουν φέτος οριακή αύξηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, η σταθερή επέκταση των οποίων αποτέλεσε για δεκαετίες την «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας, θα σημειώσουν φέτος, στην καλύτερη περίπτωση, οριακή αύξηση, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Ακόμα όμως και αυτή η εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί υπεραισιόδοξη, αναφέρεται στην ετήσια εαρινή έκθεση του ΠΟΕ, λόγω των επιπτώσεων που έχουν η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η επέκταση του ιού της άτυπης πνευμονίας και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
«Αξιοσημείωτες αβεβαιότητες "θολώνουν" τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου το 2003» υπογραμμίζεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα αυξηθεί με ρυθμό χαμηλότερο του 3% φέτος, έπειτα από ένα ήδη «φτωχό» 2,5% το 2002.
Η επιβεβαίωση της συγκεκριμένη πρόβλεψη θα εξαρτηθεί από την άνοδο της παγκόσμιας παραγωγής και της καταναλωτικής ζήτησης μετά τον Απρίλιο, εξέλιξη που ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Σουπατσάι Πανιτσπάκντι δεν θεωρεί τόσο σίγουρη στο τρέχον διεθνές πολιτικό και οικονομικό κλίμα.
Όπως αναφέρει το Reuters, τα στοιχεία για το 2002 έδειξαν μία θετική στροφή από το «καταστροφικό» 2001, όταν το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 20 έτη περίπου, έπειτα από την αύξηση-ρεκόρ του 12% που σημειώθηκε το 2000.
Το 2002 οι εμπορικές συναλλαγές στην Ασία (εκτός Ιαπωνίας) αυξήθηκαν κατά 12,5%, με την Κίνα να πετυχαίνει ρυθμό αύξησης 20% και την Ινδία 15%. Στην Ιαπωνία η άνοδος περιορίστηκε στο 3%.
Στις ΗΠΑ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4% περίπου, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3%,. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5% και οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,6%.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.