Πέθανε η Γαλλίδα δημοσιογράφος, υπέρμαχος της ισότητας των δύο φύλων, Φρανσουάζ Ζιρού
Η Φρανσουάζ Ζιρού, η πρωτοπόρος Γαλλίδα δημοσιογράφος που διετέλεσε και υπουργός -η πρώτη στην ιστορία της Γαλλίας- επί Γυναικείων Θεμάτων πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 86 χρόνων, έπειτα από σοβαρή εγκεφαλική διάσειση που υπέστη από πτώση.
38
Η Φρανσουάζ Ζιρού, η πρωτοπόρος Γαλλίδα δημοσιογράφος που διετέλεσε και υπουργός -η πρώτη στην ιστορία της Γαλλίας- επί Γυναικείων Θεμάτων πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 86 χρόνων, έπειτα από σοβαρή εγκεφαλική διάσειση που υπέστη από πτώση.
Η Ζιρού, συγγραφέας που ασχολήθηκε με την πολιτική, το σεξ και το φεμινισμό, ήταν διευθύντρια του γυναικείου περιοδικού Elle, πριν ιδρύσει μαζί με τον Ζαν Ζακ Σερβάν Σράιμπερ το 1953 το πολιτικό περιοδικό L Express. Το 1974 έγινε υπουργός επί Γυναικείων Θεμάτων, μια θέση που δημιούργησε ο τότε πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν. Την περίοδο 1976-1977 ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια επέστρεψε στη δημοσιογραφία.
Η Ζιρού αποτέλεσε για πολλά χρόνια πήγη έμπνευσης για τις γυναίκες δημοσιογράφους στη Γαλλία και όχι μόνο και ήταν γνωστή για την αιχμηρή και οξυδερκή γλώσσα που χρησιμοποιούσε. Όταν ήταν υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων κάποιος είχε ρωτήσει τη Ζιρού για πόσο καιρό ακόμα θα αγωνίζεται για την ισότητα των δύο φύλων. Εκείνη είχε απαντήσει: «Έως ότου οι ανίκανες γυναίκες αναλάβουν σημαντικές θέσεις, όπως κάνουν οι άνδρες…»
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, που είχε γίνει πολλές φορές στόχος της αιχμηρής πένας της, είχε χαρακτηρίσει τη Ζιρού τη γυναίκα που βοήθησε τη Γαλλία να γίνει μια πιο σύγχρονη και δίκαιη κοινωνία. «Μια γυναίκα του πολιτισμού, των ιδεών και των δεσμεύσεων η Φρανσουάζ Ζιρού συμβολίζει τη γυναικεία φιλοδοξία, που παίζει όμως ουσιαστικό ρόλο μέσα στην κοινωνία μας» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η Φρανσουάζ Ζιρού είχε γεννηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 1916 στη Γενεύη. Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 14 χρόνων, για να παίξει στον κινηματογράφο και στη συνέχεια στράφηκε στη δημοσιογραφία. Είναι αυτή που επινόησε τον όρο nouvelle vague (νέο κύμα), για να περιγράψει το ριζοσπαστικό κινηματογράφο της περιόδου 1950-1960. Η Ζιρού θεωρήθηκε μια από τις σημαντηκότερες γυναίκες της Ευρώπης μαζί με την Μαρία Κιουρί και την Αλμα Μάλερ, τη σύζυγο του συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ. Την τελευταία δεκαετία η Ζιρού ήταν αρθρογράφος στην εβδομαδιαία επιθεώρηση Nouvel Observateur.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Τιμωρία της UEFA στη Ρεάλ Μαδρίτης για ρατσιστική συμπεριφορά των φιλάθλων της
- ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής την Δευτέρα
- Από το βραβείο GLAAD του Heated Rivalry, στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μέγας Αλέξανδρος επελαύνει στο Netflix
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό και καταρρέουν πολυκατοικίες
- Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Youth Pass
- Στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ο Πάσπαλι
- Δεν παίζει τελικά ο Λεσόρ – Η 12άδα του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι στο ΣΕΦ
- Η 12άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι: Οριστικά εκτός ο Μόρις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/andrey-novik-hc9Rwbma-Jk-unsplash-1-315x220.jpg)















































![Κυνισμός χωρίς όρια: Ο Λευκός Οίκος «διαφημίζει» την επιχείρηση στο Ιράν με… Grand Theft Auto [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-1-315x220.jpg)









![Ιράν: Η στιγμή αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης κοντά σε σχολείο αρρένων – Ένα παιδί σκοτώθηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442