Παρουσιάστηκε στην Αθήνα η πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά «Αμήν»
Με τη φράση «κάποιες Εκκλησίες είναι πιο κοντά στο δόγμα παρά στην ευτυχία του ανθρώπου» ξεκίνησε την Τρίτη, σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, ο Κώστας Γαβράς την παρουσίαση της νέας του ταινίας Αμήν.
«Κάποιες Εκκλησίες είναι πιο κοντά στο δόγμα παρά στην ευτυχία του ανθρώπου» δήλωσε την Τρίτη ο Κώστας Γαβράς, παρουσιάζοντας την τελευταία -και πολυσυζητημένη- ταινία του Αμήν, που θα προβάλλεται στην Αθήνα από την Παρασκευή και στη Θεσσαλονίκη από τις 13 Δεκεμβρίου.
Όπως εξήγησε, «η ταινία αυτή καθ αυτή δεν προκάλεσε τόσες αντιδράσεις όσο η αφίσα της: ο αγκυλωτός σταυρός, ένας Ες-Ες και ένας καθολικός παπάς».
Στη Γαλλία, άλλωστε, ο υπεύθυνος του πολιτιστικού προγράμματος του Ζαν-Μαρί Λεπέν κατέθεσε μήνυση εναντίον του σκηνοθέτη, υποστηριζόμενος και από κάποιους καρδιναλίους, αλλά τελικά το γαλλικό δικαστήριο αθώωσε τον Κ.Γαβρά.
Το σενάριο που υπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Ζαν Κλοντ Γκρούμπεργκ βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, τα πρόσωπα είναι υπαρκτά και η μόνη μυθοπλασία είναι η προσωπική ζωή του νεαρού Ιησουΐτη, που υποδύεται ο Ματιέ Κάσοβιτς.
«Δεν έκανα ένα φιλμ ιστορικό για το ναζισμό, αλλά ήθελα να κάνω μια μεταφορά στη μεγάλη οθόνη κάποιων γεγονότων όχι από την πλευρά των θυμάτων, έχουν γίνει πολλές τέτοιες ταινίες, αλλά από την άλλη πλευρά. Ήθελα να μιλήσω για τις σιωπές και την αδιαφορία σ αυτό το μεγάλο δράμα που έζησε η ανθρωπότητα» επισήμανε ο Κώστας Γαβράς.
Το σενάριο αναφέρεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την εξόντωση με το φονικό Ζάικλον-Β στα κρεματόρια, τη ναζιστική μηχανή, το Βατικανό και τη συμμαχική διπλωματία.
Στο επίκεντρο της ταινίας, ένας Ες-Ες που καταγγέλλει τη γενοκτονία στο Βατικανό, το οποίο όμως δεν λειτουργεί ως ανώτερος ηθικός φορέας αλλά υιοθετεί την διπλωματία και την πολιτική στρατηγική ενός κράτους, και ένας νεαρός Ιησουΐτης, που ενσαρκώνει όλους τους κληρικούς που είχαν το σθένος να αντιταχθούν στην αγριότητα.
«Κάποιοι σταυρώθηκαν και κάποιοι ένιψαν τα χείρας τους» προσέθεσε ο σκηνοθέτης, ο οποίος πετυχαίνει με την ταινία του να δώσει αυτό που εξαρχής ήθελε: «Τον κυνισμό που επικρατεί στις Εκκλησίες και συγκεκριμένα στους αρχηγούς των Εκκλησιών που δέχονται στους κόλπους τους όλους τους ακραίους».
«Είμαι περήφανος που μπορώ να έρχομαι στην Ελλάδα και να παρουσιάζω τις ταινίες μου» τόνισε στο τέλος της παρουσίασης ο Κ.Γαβράς, μονολογώντας: «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών: Είμαι Έλληνας, τα υπόλοιπα με ενδιαφέρουν λιγότερο».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.