Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το κόκκινο κρασί συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

Το κόκκινο κρασί συμβάλλει στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

Κοπεγχάγη: Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας μετά την ηλικία των 65 ετών, σε αντίθεση με την μπίρα που ίσως και να τις αυξάνει, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην 127η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Νευρολογικής Ένωσης.

B>Κοπεγχάγη: Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας μετά την ηλικία των 65 ετών, σε αντίθεση με την μπίρα που ίσως και να τις αυξάνει, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην 127η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Νευρολογικής Ένωσης.


Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής της Κοπεγχάγης υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που πίνουν μπίρα ακόμη και μία φορά το μήνα έχουν τουλάχιστον τις διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια, σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου.


Αντίθετα, όσοι καταναλώνουν λογικές ποσότητες κόκκινου κρασιού σε εβδομαδιαία βάση έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με όσους απέχουν από αυτήν τη συνήθεια.


Ο Δρ. Τόμας Τρούελσεν και οι συνεργάτες του σύγκριναν τα δεδομένα της συμπεριφοράς περίπου 2.000 ανθρώπων, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν, για μια περίοδο 15 ετών, ωσότου οι τελευταίοι να φτάσουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους.


Από τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι 83 άτομα, προερχόμενα και από τα δύο φύλα, έπασχαν από άνοια, ενώ τα υπόλοιπα 1.626 ήταν υγιή. Συσχετίζοντας τις διανοητικές λειτουργίες των ασθενών με την κατανάλωση ή όχι αλκοόλ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μπίρα διπλασίαζε τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου, ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μηνιαία βάση στάθηκε ικανή να μειώσει έως και 60% το ενδεχόμενο εμφάνισής της.


Όπως επισήμανε ο Δρ. Τρούελσεν, το κόκκινο κρασί περιέχει φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικούς παράγοντες που προστατεύουν τα αγγεία από τις ελεύθερες ρίζες και έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για την πρόκληση άνοιας ή και της νόσου του Αλτσχάιμερ.


«Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν αλόγιστα κόκκινο κρασί» επισημαίνει ο Δρ. Τρούελσεν και καταλήγει: «Η μελέτη μας δεν έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, αλλά να ενημερώσει το κοινό για τα πιθανά οφέλη του εν λόγω ποτού, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου».

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο