Πρωταθλήτρια στη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων η Ελλάδα
Αθήνα: Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ καταλαμβάνει η Ελλάδα στη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, εικονικών ή πραγματικών και μάλιστα με ποσοστό διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής).
Αθήνα: Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ καταλαμβάνει η Ελλάδα στη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, εικονικών ή πραγματικών και μάλιστα με ποσοστό διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής).
Συγκεκριμένα το 16% των συνταξιούχων της Ελλάδας, δηλαδή περισσότερα από 323.000 άτομα, εισπράττουν αναπηρικές συντάξεις για πραγματικούς ή μη λόγους. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο απ’ όσα καταγράφονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7 έως 11% του συνόλου των συντάξεων.
Ο ΟΓΑ κατέχει την πρώτη θέση στην απονομή αναπηρικών συντάξεων, καθώς σχεδόν το 19% των συνταξιούχων του είναι συνταξιούχοι αναπηρίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, λαμβάνει αναπηρική σύνταξη.
Παρ’ όλα αυτά η εν λόγω έρευνα καταγράφει βελτίωση της κατάστασης, καθώς συγκριτικά με τα στοιχεία του 1990 διαπιστώνεται μείωση 30% τόσο στις αναπηρικές συντάξεις όσο και στο ρυθμό απονομής νέων. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και στους αυστηρότερους όρους χορήγησης αναπηρικής σύνταξης.
Πηγή: ΜΠΕ
health.in.gr
- «Η κατάσταση σε πολλούς δρόμους της Άνω Γλυφάδας» είναι δύσκολη λέει ο δήμαρχος – Τι είπε για το θάνατος της 56χρονης
- Ετοιμάζεται για Premier League o Μανδάς: «Συμφωνία της Μπόρνμουθ με τη Λάτσιο»
- Ο Bad Bunny γράφει ήδη ιστορία στο φετινό Super Bowl – Και ακόμα δεν έχει ανέβει στη σκηνή του halftime show
- Κακοκαιρία: Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε στάβλο στην Πηνεία Ηλείας – Δεκάδες ζώα χάθηκαν
- Στις Βρυξέλλες ο Ανδρουλάκης για να συμμετάσχει στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
- Ο Γιώργος Λάνθιμος κόντρα στη συμμετοχή των ομάδων του Ισραήλ στην Ευρώπη (vid)
- Αγρίνιο: Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο 44χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του κοινοτάρχη
- Θεσσαλονίκη: Φορτηγάκι παρέσυρε πεζό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442