Τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας τιμoύν στις 16 Σεπτεμβρίου Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Αριες, φωτογραφίες από τις στιγμές της ζωής της κι ένα μικρό δρόμο που θα φέρει το όνομα της, «προσφέρει» η Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας. Την ίδια ημέρα συναυλία - αφιέρωμα θα δοθεί στο Ηρώδειο.
Αριες, φωτογραφίες από τις στιγμές της ζωής της κι ένα μικρό δρόμο, έξω από το Μέγαρο Μουσικής, που θα φέρει το όνομα της, «προσφέρει» η Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας.
«Επέτειο-φόρο τιμής, επέτειο μνήμης του προσώπου της Μαρίας Κάλλας» που με την πάροδο των χρόνων από το θάνατό της παύει πλέον να αποτελεί ανθρώπινη μορφή και μετατρέπεται σε «διαχρονικό σύμβολο», χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νίκος Αθηναίος, το γκαλά όπερα που διοργανώνει το Μέγαρο την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
«Δεν επιδιώκω να με ταυτίσουν με το μέγεθός της. Για μένα η Κάλλας είναι παράδειγμα, είναι πρότυπο» δηλώνει συγκινημένη η σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, η μοναδική ερμηνεύτρια στο γκαλά της Δευτέρας. Στο γκαλά, το οποίο θα προλογίσει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Μαρία Κάλλας» Χρήστος Λαμπράκης, η Δ.Θεοδοσίου θα ερμηνεύσει άριες από όπερες των Βέρντι, Μπελίνι, Ντονιτσέτι και Πουτσίνι.
Παρών στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής εν όψει της εκδήλωσης ήταν και ο Ιταλός Κάρλο Τάνζι, η συλλογή του οποίου περιέχει 360 και πλέον φωτογραφίες από τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, που θα εκτεθούν στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Αρχικά πρότεινα η συλλογή των φωτογραφιών μου να εκτεθεί από το Δήμο Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας, αλλά έλαβα αρνητική απάντηση, καθώς ο Δήμος Αθηναίων προφασίστηκε οικονομικά προβλήματα λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών» δήλωσε ο 64χρονος συλλέκτης, για να συμπληρώσει πως νιώθει ευτυχής που οι φωτογραφίες της συλλογής του παρουσιάζονται τελικά στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα ονομάσει το μικρό δρόμο που διέρχεται έξω από το νεοκατασκευασθέν Μέγαρο Μουσικής στην παραλία της πόλης σε «οδό Μαρίας Κάλλας».
Και στο Ηρώδειο
Συναυλία – αφιέρωμα στα 25 χρόνια από το θάνατο της Μαρία Κάλλας θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Στη συναυλία συμμετέχουν η Βαλκανική Συμφωνική Ορχήστρα, η Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας και οι σoλίστες Μαρκέλ Χατζιάνος, Σεζάρ Γκουτιέρες, Ειρήνη Τσιρακίδη και Δημήτρης Καβράκος σε έργα Μπαχ, Μότσαρτ και Βέρντι, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λούλης Ψυχούλη.
Η συναυλία, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ και πραγματοποιείται με την επιμέλεια του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum. Χορηγός της εκδήλωσης είναι η τράπεζα HSBC.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.