Νέος τρόπος αντιμετώπισης της χρόνιας αναιμίας
Θεσσαλονίκη: Νέοι ορίζοντες ανοίγονται στην αντιμετώπιση της χρόνιας αναιμίας μετά την κυκλοφορία της φαρμακευτικής ουσίας δαρβεποετίνη άλφα, η οποία παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος, παρέχοντας τη δυνατότητα να μειωθούν οι ενέσιμες δόσεις χορήγησης και να απαλλαγούν οι χρόνιοι ασθενείς από τις "μέρα παρά μέρα ενέσεις".
Θεσσαλονίκη: Νέοι ορίζοντες ανοίγονται στην αντιμετώπιση της χρόνιας αναιμίας μετά την κυκλοφορία της φαρμακευτικής ουσίας δαρβεποετίνη άλφα, η οποία παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος, παρέχοντας τη δυνατότητα να μειωθούν οι ενέσιμες δόσεις χορήγησης και να απαλλαγούν οι χρόνιοι ασθενείς από τις «μέρα παρά μέρα ενέσεις».
Πρόκειται για μια καινοτόμο βιοτεχνολογική πρωτεΐνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή των ερυθρών κυττάρων με τον ίδιο μηχανισμό δράσης, όπως η ανθρώπινη ερυθροποιητίνη.
Η ουσία αυτή σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να παραμένει περισσότερο χρόνο στο πλάσμα του αίματος, προσφέροντας σημαντική μείωση και των απαιτούμενων δόσεων ανά ασθενή.
Η δαρβεποετίνη άλφα χορηγείται μόνο μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αναιμία των νεφροπαθών, οι οποίοι θα χρειάζονται πλέον 30-60% λιγότερες ενέσεις στη διάρκεια του χρόνου, έχοντας σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής.
Την ίδια εφαρμογή θα έχει η νέα αυτή φαρμακευτική ουσία και στην αντιμετώπιση της αναιμίας των καρκινοπαθών.
Κύριο αίτιο εμφάνισης της αναιμίας σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια είναι η έλλειψη ενός ενζύμου, που ονομάζεται ερυθροποιητίνη. Το ένζυμο αυτό παράγεται στους νεφρούς και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ερυθρών κυττάρων στον οργανισμό, οι νεφροπαθείς όμως, λόγω της νεφρικής τους ανεπάρκειας, αδυνατούν να το παράγουν ενδογενώς.
Η ανακοίνωση για τα θετικά αποτελέσματα της δαρβεποετίνης άλφα έγιναν στη διάρκεια του 17ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου από τους αναπληρωτές καθηγητές Π.Πασαδάκη, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ν.Ντόμπρο και Ι.Κλωνιζάκη, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
health.in.gr
- Κίνα: Ζητά από τα διυλιστήριά της να αναστείλουν εξαγωγές καυσίμων εν μέσω του πολέμου στο Ιράν
- Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι για την επίθεση με μαχαίρι σε 17χρονο
- Ξεκίνησε η πρώτη Σχολή Γονέων από τον Δήμο Πειραιά και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού
- Scope: Ελλάδα και Κύπρος μεταξύ των πιο ευάλωτων στην άνοδο των τιμών ενέργειας
- Σκάνδαλο Έπσταϊν: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέσυρε 47.635 αρχεία — ανάμεσά τους και καταγγελίες για τον Τραμπ
- Εκτός δράσης για ακόμη 4-6 εβδομάδες ο Λάρκιν
- «Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει για το Ισραήλ»: Βετεράνος των ΗΠΑ απομακρύνθηκε με τη βία από ακρόαση της Γερουσίας
- Άγιος Δημήτριος: Συνελήφθη 34χρονος με πιστόλι και 14 φυσίγγια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442