Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μυστικά του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων αποκαλύπτει στο δικαστήριο αρχαιοκάπηλος

Μυστικά του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων αποκαλύπτει στο δικαστήριο αρχαιοκάπηλος

Σε μια πλαστική σακούλα έκρυψε την κεφαλή του φαραώ Αμενχοτέπ Γ Αμερικανός αρχαιοκάπηλος, για να τη βγάλει από την Αίγυπτο. Τα παραπάνω στοιχεία και άλλες λεπτομέρειες έδωσε ο Τζόναθαν Τόουκλι-Πάρι στο... δικαστήριο.

38

Λεπτομέρειες σχετικά με το πώς κατόρθωσε να βγάλει από την Αίγυπτο αρχαίο γλυπτό αξίας ενός εκατ. δολαρίων και πώς το πούλησε σε Νεοϋορκέζο έμπορο έργων τέχνης έδωσε ενώπιον του δικαστηρίου Αμερικανός αρχαιοκάπηλος.


Ο Τζόναθαν Τόουκλι-Πάρι εξήγησε στο δικαστήριο ότι έκλεψε την κεφαλή από το άγαλμα του Αμενχοτέπ Γ -ο οποίος πέθανε το 1375 π.Χ.- και την έβγαλε από την Αίγυπτο κρύβοντάς τη σε μία πλαστική σακούλα. Μάλιστα, έβαψε το γλυπτό μαύρο για να μοιάζει με φθηνό τουριστικό σουβενίρ.


Στη συνέχεια, ανέφερε στο αμερικανικό δικαστήριο ότι το 1992 πούλησε την κεφαλή στον έμπορο έργων τέχνης, Φρέντρικ Σουλτς, έναντι του ποσού των 915.000 δολαρίων. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αγόρασε το γλυπτό για 7.000 δολάρια, πιστεύοντας ότι η πραγματική του αξία έφτανε τα 50.000 δολάρια.


Σύμφωνα με το BBC, ο Τζόναθαν Τόουκλι δήλωσε ότι αναγκάστηκε να κλέψει το γλυπτό, επειδή οι Αρχές της Αιγύπτου έχουν απαγορεύσει το εμπόριο αρχαιοτήτων και έχουν χαρακτηρίσει όλα τα αρχαία αντικείμενα ιδιοκτησία του κράτους. Από την πλευρά του, πάντως, ο έμπορος έργων τέχνης, Φ.Σουλτς, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως δεν γνώριζε ότι το γλυπτό ήταν προϊόν κλοπής.



Στην κατάθεσή του ο Τζόναθαν Τόουκλι χαρακτήρισε το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων μεταξύ Βρετανίας και Αιγύπτου «σχέση έρωτα και μυστηρίου». Εξήγησε ότι οι έμποροι αγωνίζονται σκληρά για να αποκτήσουν ένα πολύτιμο αντικείμενο και ότι ο ίδιος ένιωσε να απειλείται εάν δεν κατόρθωνε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο