Προτιμήστε… κορώνα, εάν στρίψετε το βελγικό κέρμα του ενός ευρώ
Η κεφαλή του βασιλιά Αλβέρτου B στο βελγικό κέρμα του ενός ευρώ είναι τόσο βαριά, ώστε το στρίψιμο του νομίσματος να φέρνει πιο συχνά κορόνα, ισχυρίζονται δύο Πολωνοί στατιστικολόγοι. Την άποψή τους αμφισβητούν πάντως Βρετανοί... ευρω-σκεπτικιστές.
36
Το στρίψιμο του βελγικού κέρματος του ενός ευρώ είναι πιθανότερο να φέρει κορώνα παρά γράμματα, ισχυρίζονται δύο Πολωνοί καθηγητές Στατιστικής -οι οποίοι έβαλαν τους φοιτητές τους να «στρίβουν» με τις ώρες τα νέα κέρματα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους αμφισβητούν πάντως Βρετανοί… ευρω-σκεπτικιστές συνάδελφοί τους.
Ο Τόμας Γκλιζίνσκι και ο Βάτσλαβ Ζαβαντόφσκι της Πολωνικής Ακαδημίας προμηθεύτηκαν τα κέρματα από Πολωνούς που εργάζονται στο Βέλγιο. Υπέβαλαν σε δοκιμασία την «αμεροληψία» των νομισμάτων στρίβοντάς τα 250 φορές πάνω σε επίπεδη επιφάνεια -το στρίψιμο του νομίσματος, όπως υποστηρίζουν, δίνει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα από το απλό πέταγμά του στον αέρα.
Τις 140 φορές (ποσοστό 56,0%) το κέρμα σταμάτησε με την κεφαλή προς τα πάνω. Σύμφωνα με τον Γκλιζίνσκι, η στατιστική απόκλιση από το αναμενόμενο 50:50 ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάγλυφη εικόνα στη μία πλευρά του νομίσματος -η κεφαλή του βασιλιά Αλβέρτου B- είναι βαρύτερη.
Με το συμπέρασμα αυτό διαφωνεί πάντως ο Χάουαρντ Γκραμπ, καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Ρέντιγκ στη Βρετανία. Υποστηρίζει ότι οι Πολωνοί συνάδελφοί του δεν έστριψαν το νόμισμα αρκετές φορές ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι στατιστικώς αξιόπιστα.
«Με δείγμα 250 μόνο φορών, οτιδήποτε ανάμεσα στο 43,8% και το 56,2% για τη μία ή την άλλη πλευρά δεν μπορεί να θεωρηθεί μεροληψία» εξήγησε σε συνέντευξή του στο New Scientist. Η απόκλιση, συμπλήρωσε, θα μειωνόταν με την αύξηση των επαναλήψεων και τα αποτελέσματα θα προσέγγιζαν όλο και περισσότερο το 50:50.
Ο ίδιος όμως διευκρινίζει ότι η απόκλιση που μέτρησαν οι Πολωνοί είναι αρκετά μεγάλη, και η πιθανότητα να φέρει κανείς κορώνα στο 56% των 250 επαναλήψεων με ένα πραγματικά αμερόληπτο νόμισμα είναι μόλις 7%. Προφανώς, το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Το New Scientist υπέβαλλε πάντως και πάλι το κέρμα σε δοκιμασία και διαπίστωσε ότι υπήρχε πράγματι στατιστική απόκλιση -το συχνότερο αποτέλεσμα δεν ήταν όμως η κεφαλή, αλλά τα γράμματα!
Ο Γκλιζίνσκι σκοπεύει να συνεχίσει τα πειράματά του με τα γερμανικά κέρματα και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά του σε επιστημονικό συνέδριο το Φεβρουάριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κατώτατος μισθός: Γιατί ένας 25χρονος μπορεί να παίρνει περισσότερα καθαρά
- Συνελήφθη 24χρονος για επικίνδυνη οδήγηση στη Θεσσαλονίκη: Έτρεχε με 171χλμ/ώρα με όριο τα 80
- Σε δύσκολη θέση ο Βαλβέρδε – Οι οπαδοί της Μπιλμπάο κούνησαν λευκές πετσέτες
- Κουτσούμπας: Η διέξοδος για τις γυναίκες βρίσκεται στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων
- Από άστεγος σε εκατομμυριούχος: Ένα ξυστό των 20 δολαρίων χάρισε 1 εκατομμύριο σε άνδρα στις ΗΠΑ
- Στο χείλος του γκρεμού η Μονακό: Μεγάλες εντάσεις, αποχωρήσεις παικτών και στο… βάθος παραίτηση Σπανούλη
- Ήπειρος: Πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,3R – «Κύρια δόνηση» λέει ο Γκανάς στο in
- ΗΠΑ και Ισραήλ: Το σχέδιο για επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του πυρηνικού αποθέματος του Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 0θ.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/raul-escobar-xP2-OoPaz6k-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442