Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έτοιμες οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις για το ευρώ

Έτοιμες οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις για το ευρώ

Πανέτοιμες να υποδεχτούν το ευρώ δηλώνουν οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κυκλοφορία του, εξασφαλίζοντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ομαλή μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα.

27

Πανέτοιμες να υποδεχτούν το ευρώ δηλώνουν οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις λίγα μόλις 24ωρα πριν την εισαγωγή του νέου νομίσματος στην καθημερινή μας ζωή μας, εξασφαλίζοντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ομαλή μετάβαση στο νόμισμα των 12 χωρών της ευρωζώνης των 300.000.000 πολιτών.


Οι τράπεζες από την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, που ανοίγουν για το κοινό, θα διοχετεύουν στην αγορά μόνο το νέο νόμισμα. Τα ταμεία όλων των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα σε κάθε συναλλαγή που θα έχουν με το κοινό θα δίνουν αποκλειστικά ευρώ από την πρώτη εργάσιμη του νέου έτους.


Και η πλειονότητα όμως του δικτύου των 4.000 αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜς), περίπου το 80% με 85%, θα δίνει ευρώ (χαρτονομίσματα των 20 και των 50) από την Πρωτοχρονιά, ενώ στο τέλος του δεκαπενθημέρου το σύνολο σχεδόν των ΑΤΜς θα διοχετεύει στην αγορά το νέο νόμισμα.


Πανέτοιμες δηλώνουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις (σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα κ.λπ). Ο προεφοδιασμός σε κέρματα και τραπεζογραμμάτια ολοκληρώνεται τις επόμενες τρεις εργάσιμες ημέρες του έτους και από το ξεκίνημα της λειτουργίας τους στο νέο έτος τα ταμεία τους θα δίνουν ρέστα μόνο σε ευρώ, ακόμα και εάν ο πελάτης πληρώνει σε δραχμές. Τα μεγάλα μάλιστα σούπερ μάρκετ έχουν προσαρμόσει τα μηχανογραφικά – λογιστικά τους συστήματα, ώστε τα ρέστα που θα δίνονται να μην είναι τεχνικά δυνατόν να είναι δραχμές, καθώς δεν θα μπορεί να κλείσει το ταμείο.


Στη διάρκεια της διπλής κυκλοφορίας (μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002) οι τιμές των προϊόντων θα αναγράφονται σε ευρώ αλλά και σε δραχμές. Πολλές όμως μεγάλες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την διπλή αναγραφή και μετά την χρονική περιόδο της παράλληλης κυκλοφορίας προς διευκόλυνση της εξοικείωσης των πελατών τους. Οι αποδείξεις στη διάρκεια της παράλληλης κυκλοφορίας θα αναφέρουν το ποσό οφειλής του πελάτη και σε δραχμές.


Το προσωπικό των μεγάλων εταιρειών λιανικής έχει ήδη συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες εκπαίδευσης τους όσον αφορά την εισαγωγή του νέου νομίσματος στις συναλλαγές, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί εντός των επιχειρήσεων και σειρά πραγματικών συναλλαγών σε ευρώ προς εξοικείωση των υπαλλήλων.


Πρόοδος έχει σημειωθεί και στην προετοιμασία των μικρότερων σε μέγεθος επιχειρήσεων, εάν και στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι ο προεφοδιασμός με τις απαραίτητες ποσότητες κερμάτων δεν είναι ικανός να τις επιτρέψει να χορηγούν ρέστα μόνο σε ευρώ από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του νέου νομίσματος. Έτσι εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποια ταλαιπωρία για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες, καθώς θα παρατηρηθεί το φαινόμενο πληρωμής σε ένα νόμισμα ενω τα ρέστα θα δίνονται σε άλλο. Οι δύο μήνες παράλληλης κυκλοφορίας πάντως εκτιμάται ότι είναι ικανό χρονικό διάστημα για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.


Μεταξύ πάντως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και ατομικών, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο στον προετοιμασία όσο και στον προεφοδιασμό τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλων αλλά και μικρότερων περιπτέρων του κέντρου και της περιφέρειας που είναι έτοιμα για την υποδοχή του ευρώ και έχουν ήδη προεφοδιαστεί με τις απαραίτητες ποσότητες του νέου νομίσματος, ώστε να δίνουν ρέστα μόνον σε ευρώ, ενώ αντίθετα άλλα περίπτερα έχουν μείνει πολύ πίσω στον προεφοδιασμό. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλους κλάδους.


Καθοριστικός στην ομαλή μετάβαση στο ευρώ θα είναι ο ρόλος του απλού πολίτη που θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες που του έχουν δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εμπορικές τράπεζες και τους παραγωγικούς φορείς. Με τον απλό πολίτη να είναι γνώστης όλων των «πτυχών» του νέου νομίσματος δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος δημιουργίας προβλημάτων ιδιαίτερα στην χρονική περίοδο διπλής κυκλοφορίας, ενώ οποιαδήποτε φαινόμενα ανατιμήσεων ή κερδοσκοπίας που ενδέχεται να εμφανισθούν δεν θα πάρουν έκταση, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο