Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τον Ιανουάριο το νομοσχέδιο για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα

Τον Ιανουάριο το νομοσχέδιο για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα

Τον Ιανουάριο αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα λειτουργήσει η αυτοχρηματοδότηση έργων από ιδιώτες, όπως αποφάσισε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο εξέτασε την πορεία υλοποίησης του Γ΄ΚΠΣ.

27

Μέσα στον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νομοσχεδίου για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη.


Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στα έργα του Γ΄ΚΠΣ, ώστε να απελευθερωθούν πόροι του Δημοσίου και να επενδυθούν στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική συνοχή.


Παράλληλα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη και του υφυπουργού Χρήστου Πάχτα, προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες θα απλοποιούνται πολλές διαδικασίες που αφορούν μελέτες σχετικές με τη χωροταξία, το περιβάλλον κ.λπ.


Ένα πρόβλημα, το οποίο επαναβεβαιώθηκε σήμερα, είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση αποφάσεων σχετικά με αρχαιολογικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά την πορεία χρηματοδότησης των έργων έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1.391 έργα και δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 3,505 τρισ. δραχμών.


Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε πως η αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνδέεται άρρηκτα με την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ζήτησε την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών, «ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δουλειά», καθώς και αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αποπεράτωσης των έργων.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα έργα που έχουμε εξαγγείλει και τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο κόσμος τα περιμένει και θα τα ολοκληρώσουμε».


Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου:


* Με την πρώτη προσδιορίζεται η αποζημίωση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου, η οποία υπάγεται από την 1η Ιανουαρίου στα διοικητικά δικαστήρια. Στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει διαδικασία αναγνώρισης δικαιούχων στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων, ο προσδιορισμός της αποζημίωσης θα υπάγεται σ αυτά. Με τη ρύθμιση αυτή επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες και αποφεύγονται οι καθυστερήσεις.


* Η δεύτερη ρύθμιση αφορά στα φορολογικά μέτρα, τα οποία έχουν αποφασισθεί και ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό, όπως η κατάργηση του χαρτοσήμου και η φορολόγηση των repos.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο