Υπάρχουν καλοί και κακοί χάκερ; Και όμως, υπάρχουν. Φωτεινό παράδειγμα αποτέλεσε σήμερα, Παρασκευή, ένας Αμερικανός ο οποίος διείσδυσε αλλά δεν λεηλάτησε το δίκτυο της WorldCom, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες που στηρίζουν το Διαδίκτυο.
Στα άδυτα του δικτύου της WordCom κατάφερε να τρυπώσει (ως διαχειριστής) ο Αντριαν Λάμο. Όμως, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας ή κατά άλλους, απλώς, χάκερ, δεν χρησιμοποίησε το κατόρθωμά του για να επιφέρει πλήγματα σε μια επιχείρηση που ελέγχει τη «ραχοκοκαλιά» του Διαδικτύου (Internet backbone).
Τους τελευταίους δύο μήνες, ο Λάμο επανέλαβε το κατόρθωμά του τετράκις. Την Παρασκευή όμως, αποφάσισε ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και έτσι τηλεφώνησε στους αρμόδιους της εταιρείας. Μαζί κάλυψαν το υπαρκτό, όπως παραδέχτηκε η εταιρεία, κενό ασφαλείας. Έτσι, όπως αναφέρει το CNet, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να πέσουν θύματα διαδικτυακών επιθέσεων δικτυακοί τόποι επιχειρήσεων όπως η Bank of America, η America On Line και η BP.
Η WorldCom είναι η τέταρτη επιχείρηση που υπόκειται στους εξονυχιστικούς ελέγχους του Λάμο. Προηγήθηκαν οι Microsoft, ExciteAtHome και Yahoo, σε καθεμία από τις οποίες ο Λάμο εντόπισε «κερκόπορτες».
Το πρόβλημα που εντόπισε ο Λάμο στο δίκτυο της WorldCom ήταν ένας διακομιστής μεσολάβησης (proxy), ο οποίος δεν είχε ρυθμιστεί κατάλληλα, ήταν δηλαδή «ανοικτός». Αυτό σημαίνει ότι επίδοξοι εισβολείς θα μπορούσαν να μπουν στο δίκτυο της εταιρείας, εμφανιζόμενοι ως χρήστες από το εσωτερικό της.
Οι διακομιστές μεσολάβησης χρησιμοποιούνται συχνά και για να αυξήσουν την ασφάλεια ενός τοπικού δικτύου. Συγκεκριμένα, ο proxy «κάθεται» ανάμεσα στα μηχανήματα του τοπικού δικτύου και σε ένα μηχάνημα στο ρόλο του firewall, δηλαδή εκείνου που ελέγχει τι μπορεί να εισέλθει και τι να εξέλθει από το τοπικό δίκτυο (βεβαίως, επιτρέπεται ο ίδιος ο proxy να εκτελεί και χρέη firewall). Οι υπολογιστές του εξωτερικού δικτύου «γνωρίζουν» την ύπαρξη (τη διεύθυνση) μόνο του proxy, όχι των άλλων υπολογιστών που τον χρησιμοποιούν.
Έτσι, εάν ο Λάμο χρησιμοποιούσε τον ανοικτό αυτό διακομιστή μεσολάβησης για να χτυπήσει διάφορα συστήματα, θα εμφανιζόταν ως τουλάχιστον ύποπτος κάποιος από το εσωτερικό του δικτύου της WorldCom. Και αυτό διότι, η διεύθυνση του υπολογιστή του Λάμο θα ήταν αυτή του proxy της εταιρείας.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας