Με πτώση τερμάτισαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές την Παρασκευή
Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω του δυσμενούς κλίματος που δημιουργήθηκε από την άνοδο της ανεργίας στις ΗΠΑ, τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και των ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση γρήγορων κερδών.
28
Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω του δυσμενούς κλίματος που δημιουργήθηκε από την άνοδο της ανεργίας στις ΗΠΑ, τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και των ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση γρήγορων κερδών. Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.264,70 μονάδες (-1,96%), ο CAC 40 το Παρίσι στις 4.642,94 (-0,78%) και ο DAX στη Φρανκφούρτη στις 5.216,21 (-1,04%).
«Τα στοιχεία για την ανεργία δεν εξέπληξαν, δεδομένων των μέτρων για τις μειώσεις του κόστους και τις περικοπές που έχουμε δει σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύω ότι οι επενδυτές θέλησαν να επωφεληθούν από τα συγκεκριμένα στοιχεία για να αποκομίσουν ωφέλη έπειτα από μια εβδομάδα μεγάλων κερδών» εκτιμά η διαχειρίστρια κεφαλαίων Ροσάνα Μπουρσέρι στην M&G Asset Management.
Ο Nasdaq κέρδισε 7,8% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και 43% από το ναδίρ που έφτασε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ενώ ο Dow Jones πρόσθεσε στα κέρδη του 22%. Τα οικονομικά και εταιρικά αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την τρέχουσα εβδομάδα ενισχύουν την άποψη ότι «η [αμερικανική] οικονομία οδηγείται στην ανάκαμψη ταχύτερα και πιο δυναμικά από το αναμενόμενο», λέει ο Τζέιμς Πόλσεν, επικεφαλής επί των επενδύσεων στη Wells Capital Management στη Μινεάπολη, για να προσθέσει ότι «οτιδήποτε πάει αντίθετα σε αυτό το κλίμα, θα αποτελέσει πρόκληση για τα χρηματιστήρια». Ένα τέτοιο στοιχείο ήταν η δημοσίευση της ανεργίας. «Η ανεργία είναι ο μηχανισμός μετάδοσης της επιβράδυνσης από τον επιχειρηματικό κλάδο στον καταναλωτικό» υποστηρίζει ο Πόλσεν.
Ο Μπάρτον Μπιγκς της Morgan Stanley DW θεωρεί πιθανή μια νέα σημαντική πτώση των χρηματιστηρίων τους προσεχείς μήνες. «Μπορεί να έχουμε μια επανάληψη των χαμηλών επιδόσεων του Σεπτεμβρίου, το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου». Έπειτα από αυτό «θα έχουμε ένα ακόμη σημαντικό και ισχυρό ράλι» είπε και πρόβλεψε άνοδο του Dow στις 11.000 μονάδες στο τέλος του ερχόμενου έτους, δηλαδή κέρδη 9% σε σχέση με το τρέχον επίπεδο.
Οι ευρωπαϊκές αγορές επεξέτειναν τις απώλειές τους το απόγευμα, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την αμερικανική ανεργία. Οι μετοχές πετρελαίου ήταν αυτές που έγειραν την πλάστιγγα των blue chips προς την αρνητική πλευρά. Το αργό Μπρεντ έπεσε στα 18,27 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, συνεχίζοντας τη χθεσινοβραδινή πτώση στην αγορά της Νέας Υόρκης. Το πετρέλαιο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις, διότι αυξήθηκαν τα αμερικανικά αποθέματα και οι ανησυχίες ότι η απόφαση της εκτός ΟΠΕΚ Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές και όχι την παραγωγή της μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- O περίφημος αστρικός χάρτης του Ίππαρχου είχε σβηστεί από την ιστορία – Τώρα ξανάρχεται στο φως
- Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί τη συνταγματοποίηση των ολέθριων επιλογών της
- Κοινωνική παρέμβαση του Δήμου Περάματος για την ενίσχυση οικογενειών σε ανάγκη
- Ιράν: «Δεν έχουμε λάβει τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ» – Η Τεχεράνη κάλεσε τους ευρωπαίους πρέσβεις για εξηγήσεις
- Αντίστροφη μέτρηση στη Μέση Ανατολή; Ο Τραμπ ετοιμάζει γρήγορα τις αεράμυνες του Ισραήλ
- Σεισμός μεγέθους 3,6 Ρίχτερ κοντά στα Καλάβρυτα
- Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς πατρίδα: Οι Ρώσοι επιστρέφουν, αλλά ως «αόρατοι»
- Δουδωνής: Εμάς οι θεσμοί μας ενδιαφέρουν πολύ παραπάνω από αυτούς που τους καταπατούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442