Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η Universal Music πρόκειται να διαθέσει προστατευμένα από αντιγραφή CD

Η Universal Music πρόκειται να διαθέσει προστατευμένα από αντιγραφή CD

Μετά την περιορισμένης κλίμακας δοκιμή της BMG, και η μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία του κόσμου ετοιμάζεται να στείλει ένα μήνυμα στους απανταχού θαυμαστές της Napster. To πρώτο CD της Universal που δεν θα αντιγράφεται θα κυκλοφορήσει το Δεκέμβριο.

39

Ο όμιλος Universal Music πρόκειται να διαθέσει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες το πρώτο προστατευμένο από αντιγραφή μουσικό CD στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δισκάκι με το σάουντρακ της ταινίας «More Fast & Furious» δεν θα αντιγράφεται, «για να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Napster», σύμφωνα με την εταιρεία.


Σε επιστολή της Universal προς τους λιανοπωλητές αναφέρεται ότι το εν λόγω μουσικό CD ενδέχεται να μην είναι δυνατό να αναπαραχθεί από ένα μικρό αριθμό συσκευών: κάποια CD Player ή DVD Player, από τα Xbox και τους Apple Macintosh.


Οι περισσότερες μέθοδοι προστασίας διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα σε ένα CD Player και στη συσκευή αναπαραγωγής CD των PC, η οποία είναι λιγότερο ανεκτική σε λάθη από τις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές αναπαραγωγής CD.


Έξι εβδομάδες νωρίτερα, κυκλοφόρησε από την BMG το πρώτο προστατευμένο από αντιγραφή CD στο Ηνωμένο Βασίλειο, της Ναταλί Ιμπρούγλια με τίτλο «White Lilies Island». Το νέο CD της Universal θα φέρει διακριτικό σήμα που θα υποδεικνύει ότι δεν αντιγράφεται, κάτι που δεν είχε συμβεί με το CD της BMG.


Ένας μικρός αριθμός CD Player δεν μπορούσαν να αναπαράγουν το CD, που ήταν «κλειδωμένο» με τη μέθοδο Cactus Data Shield της ισραηλινής εταιρείας Midbar Tech, με αποτέλεσμα την επιστροφή του. Σύμφωνα με την Midbar Tech, το CD έπαιζε στο 99,5% των περιπτώσεων. To ποσοστό αυτό όμως θεωρείται αποδεκτό από τις δισκογραφικές, προκειμένου να αρχίσουν να υιοθετούν την τεχνολογία προστασίας από αντιγραφή, όπως μεταδίδει το Reutes.


Η BMG προωθεί δοκιμαστικά τέτοια CD ωστόσο δεν έχει ακόμα ανακοινώσει ότι όλες οι παραγωγές της θα γίνονται στο εξής έτσι. Η Universal δεν αποκάλυψε ποιά μέθοδο προστασίας θα χρησιμοποιηθεί στο Most Fast & Furious. Εκτός από την Midbar άλλες εταιρείες που προτείνουν μεθόδους προστασίας από αντιγραφή είναι η Macrovision και η SunnComm.


Η Sony Music έχει διαθέσει ορισμένα προστατευμένα CD στην Ευρώπη, όχι όμως στις ΗΠΑ. To Σεπτέμβριο απέστειλε σε ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς δείγμα από το νέο σινγκλ του Μάικλ Τζάκσον «You Rock My World», συνοδευόμενο από προστασία που δεν επέτρεπε όχι μόνο την αντιγραφή του αλλά ούτε καν την αναπαραγωγή του από τον οδηγό CD-ROM οποιουδήποτε προσωπικού υπολογιστή. Warner Music και ΕΜΙ δεν έχουν προβεί (προς το παρόν;) σε ανάλογες κινήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο