Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Φθηνό επιταχυντή σωματιδίων θέλουν να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ, εάν δεν… πλημμυρίσει

Φθηνό επιταχυντή σωματιδίων θέλουν να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ, εάν δεν… πλημμυρίσει

Ένα ορυχείο στη Νότια Ντακότα θέλουν να μετατρέψουν οι Αμερικανοί σε ένα εξελιγμένο υπόγειο επιταχυντή υποατομικών σωματιδίων. Το έργο θα έχει μικρό κόστος, αρκεί η Γερουσία να προλάβει την καταστροφή του ορυχείου λόγω εισροής υδάτων.

28

Ένα ορυχείο στη Νότια Ντακότα μπορεί να αποτελέσει για τους Αμερικανούς τη βάση κατασκευής ενός υπόγειου επιταχυντή υποατομικών σωματιδίων. Τα 2.500 μέτρα από έτοιμες σήραγγες θα απαλλάξουν από πολυδάπανες εργασίες ανασκαφών, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος του εργαστηρίου, εάν όμως η Γερουσία των ΗΠΑ προλάβει να ρυθμίσει τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν την εγκατάλειψη του ορυχείου, η οποία θα σημάνει την καταστροφή του λόγω εισροής υδάτων.



Για την κατασκευή του National Underground Science Laboratory, όπως θα ονομάζεται ο επιταχυντής, σχεδιάζεται να εξαγοραστούν τα ορυχεία μίας εταιρείας ονόματι Homestake Mine. Το κόστος τους ανέρχεται μόλις σε 280 εκατ. δολάρια και είναι πολύ μικρό σε σχέση τα χρήματα που θα χρειαζόταν για τις απαιτούμενες εκσκαφές. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η κατασκευή του εργαστηρίου θα τονώσει οικονομικά την πολίχνη Λιντ -στην οποία κύριος εργοδότης ήταν ο ιδιοκτήτης της Homestake Mine- με τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας και τη συρροή χιλιάδων τουριστών το χρόνο.


Όπως μεταδίδει το CNN, το πρώτο βήμα για την εξαγορά έχει ήδη γίνει με τη ρύθμιση των νομοθετικών ζητημάτων από τη Γερουσία. Απομένει η έγκριση της σχετικής αποζημίωσης στην εταιρεία -το δεύτερο βήμα- η οποία προωθείται αλλά είναι χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται την έγκριση ικανού αριθμού επιτροπών.


Ο χρόνος (και) στην προκειμένη περίπτωση είναι χρήμα. Ο ιδιοκτήτης της Homestake Mine θα εγκαταλείψει τα ορυχεία στο τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να πάψουν να λειτουργούν οι αντλίες νερού, οι οποίες παροχετεύουν περίπου 2.000 λίτρα νερού το λεπτό. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι σήραγγες θα πλημμυρίσουν και θα καταστραφούν. Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, το Κογκρέσο έχει ήδη συμφωνήσει στην εκταμίευση δέκα εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση λειτουργίας του ορυχείου για μία μεταβατική περίοδο, αλλά η δαπάνη αυτή παραμένει «παγωμένη» έως τις επίσημες κατανομές κονδυλίων της αμερικανικής κυβέρνησης το 2002.


Έτσι, αν και η σημασία της κατασκευής του επιταχυντή είναι αναγνωρισμένη (ρεπουμπλικάνος βουλευτής το χαρακτήρισε «Ακρωτήριο Κανάβεραλ της φυσικής») το έργο κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί. Για τις γεωτεχνικές μελέτες και εκσκαφές ενός ανάλογου εργαστηρίου στο Τέξας -η κατασκευή του οποίου τελικά εγκαταλήφθηκε προ οκταετίας- δαπανήθηκαν δύο δισ. δολάρια. Το ορυχείο στην Νότια Ντακότα αποτελεί μοναδική ευκαιρία μείωσης του κόστους του που, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ, θα κρίνει και την πραγματοποίησή του ή μη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο