Αν ξέραμε τι τρώμε: Επικίνδυνα τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ζώα
Νέα Υόρκη: Τρεις νέες έρευνες που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine παρουσιάζουν νέα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ζώα, τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών.
Νέα Υόρκη: Τρεις νέες έρευνες που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine παρουσιάζουν νέα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ζώα, τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν στο πιάτο των καταναλωτών.
Οι δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν πολλά βακτήρια στα κρέατα και στα πουλερικά στα καταστήματα των ΗΠΑ, τα οποία παρουσιάζουν αντοχή στα αντιβιοτικά, ενώ η τρίτη έρευνα αποδεικνύει ότι τα βακτήρια αυτά εγκαθίστανται στο έντερο και παραμένουν πολλές ημέρες μετά την πέψη της τροφής.
Τα αντιβιοτικά δεν χορηγούνται μόνο σε άρρωστα ζώα στις ΗΠΑ, αλλά χρησιμοποιούνται και ως συμπλήρωμα διατροφής για την καλύτερη ανάπτυξη των ζώων. Οι επιστήμονες ανησυχούν γιατί η μεγάλη αυτή χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών των βακτηρίων στα φάρμακα, τα οποία είναι πιθανόν να προσβάλλουν τους ανθρώπους.
Στην πρώτη έρευνα, επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα εξέτασαν δείγματα κοτόπουλου από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ. Το 17% των δειγμάτων περιείχε στελέχη του βακτηρίου Enterococcus faecium, που παρουσίαζαν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλεί το συγκεκριμένο βακτήριο στο αίμα και στο ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
Παρόμοια έρευνα του Food and Drug Administration΄s Centrer for Veterinary Medicine έδειξε ότι το 20% δειγμάτων κρέατος (χοιρινό, βοδινό, γαλοπούλα, κοτόπουλο) από καταστήματα στην Ουάσινγκτον είχε ανθεκτικά στελέχη του βακτηρίου της σαλμονέλας.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Ντέιβιντ Γουάιτ, δήλωσε στο Reuters: «Τα συμπεράσματά μας επισημαίνουν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη σύνεση».
Η τρίτη έρευνα αποδεικνύει ότι τα ανθεκτικά στελέχη του βακτηρίου E. faecium περνούν στο πεπτικό σύστημα μέσω της πέψης των τροφών και παραμένουν δύο εβδομάδες περίπου.
Ο Δρ Νιλς Φρίμοντ Μόλερ, από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε ότι «τα βακτήρια αυτά δεν προκαλούν από μόνα τους ασθένεια, αλλά στην περίπτωση που το άτομο που τα φέρει εισαχθεί στο νοσοκομείο, είναι πιθανόν να μολύνουν το νοσοκομειακό εξοπλισμό και να μεταδοθούν σε άλλους ασθενείς».
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση των άρρωστων ζώων, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθαρίζοντας σχολαστικά τις επιφάνειες που ακούμπησαν το ωμό κρέας και τα σκευή που χρησιμοποίησαν για το μαγείρεμα.