WRC: Νίκη και τίτλος για τον P.Solberg στο Ράλι Βρετανίας
Ο Petter Solberg ήταν ο μεγάλος νικητής της τριήμερης μάχης που πραγματοποιήθηκε στις Ειδικές Διαδρομές του Ράλι Βρετανίας. Ο Νορβηγός οδηγός έφερε το Subaru Impreza για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο συγκεκριμένο αγώνα στην πρώτη θέση της κατάταξης και κατέκτησε επάξια το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ο Petter Solberg ήταν ο μεγάλος νικητής της τριήμερης μάχης που πραγματοποιήθηκε στις Ειδικές Διαδρομές του Ράλι Βρετανίας. Ο Νορβηγός οδηγός έφερε το Subaru Impreza για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο συγκεκριμένο αγώνα στην πρώτη θέση της κατάταξης και κατέκτησε επάξια το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Είναι φανταστικό. Είμαι ο καλύτερος στον κόσμο δήλωσε εκστασιασμένος ο Petter Solberg, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ομάδα του, αλλά και τον team-mate του, Tommi Makinen, για τις πολύτιμες συμβουλές που του έδωσε πριν από τον αγώνα. Ο Tommi μού είχε πει ότι δεν θα μπορώ να φάω, να κοιμηθώ και το μόνο που θα σκέφτομαι θα είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είχε απόλυτο δίκιο. Με βοήθησε αρκετά για να αντιμετωπίσω το άγχος που είχα.
Τέσσερις οδηγοί διεκδικούσαν το πρωτάθλημα πριν από την εκκίνηση του τελευταίου αγώνα, ωστόσο η μεγάλη μάχη που θα έριχνε την αυλαία στο συναρπαστικότερο και πιο αμφίρροπο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών δεν ήταν ανάλογη αυτής που προσδοκούσαν οι θεατές. Ο Richard Burns δεν συμμετείχε στο ράλι της πατρίδας του για λόγους υγείας, στερώντας παράλληλα και από την Peugeot την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών. Ο Carlos Sainz έθεσε εαυτόν πολύ νωρίς εκτός αγώνα, όταν ένα λάθος στην τρίτη Ειδική Διαδρομή έστειλε τη Citroen Xsara WRC εκτός δρόμου και τον Ισπανό στη θέση του θεατή.
Ο μόνος που μπορούσε πλέον να απειλήσει τον Petter Solberg ήταν ο Sebastien Loeb. O Γάλλος ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα και δεν επέτρεψε στο Νορβηγό, που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον την ανωτερότητα του Impreza και των Pirelli στις λασπωμένες Ειδικές Διαδρομές, να δημιουργήσει διαφορά ασφαλείας. Ωστόσο, προτεραιότητα της γαλλικής ομάδας ήταν ο τίτλος κατασκευαστών και ο Loeb δεν πήρε το πράσινο φως για να επιτεθεί και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα την τρίτη ημέρα του αγώνα. Μείωσε το ρυθμό του, εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και έδωσε στη Citroen την ευκαιρία να γιορτάσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη δεύτερη μόλις πλήρη συμμετοχή της στο θεσμό.
Πιστεύω ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά. Πέτυχα το στόχο της ομάδας αποφεύγοντας τα λάθη δήλωσε ο Sebastien Loeb. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο αυτοκίνητο, γεγονός που οφείλεται στις προσπάθειες όλης της ομάδας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να διεκδικούμε τίτλους.
Ανάλογες εντολές είχε και ο έτερος οδηγός της Citroen, ο Colin McRae, ο οποίος διεκδικούσε στην τελευταία του εμφάνιση με την Xsara WRC την τρίτη θέση από τον Tommi Makinen. Παρά τις εντολές, οι δυο τους αγωνίστηκαν σε μια πολύ ωραία μάχη αν και λίγο έλειψε στις δύο τελευταίες Ειδικές να βρεθούν εκτός αγώνα. Το μους δεν λειτούργησε όταν το δεξί μπροστινό ελαστικό της Xsara κλάταρε και ο Σκοτσέζος, προκειμένου να αποφύγει μεγαλύτερες ζημιές στο αυτοκίνητο, αναγκάστηκε να σταματήσει και να το αντικαταστήσει, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.
Ο Φινλανδός πληροφορήθηκε από την ομάδα του στην τελευταία Ειδική την ατυχία του Colin McRae. Έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του, βγήκε από το δρόμο και έχασε αρκετό χρόνο μέχρι να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον κινητήρα του Impreza. Ευτυχώς για τον ίδιο το λάθος του αυτό του στοίχισε λιγότερο χρόνο από ό,τι στον Colin McRae και έτσι ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βρέθηκε τελικώς στην τρίτη θέση του βάθρου.
Είχαμε τη στιγμή μας στην τελευταία Ειδική. Έχασα την αυτοσυγκέντρωσή μου λίγο πριν από το φρενάρισμα σε ένα σημείο του δρόμου που γλιστρούσε αρκετά και παραλίγο να πέσουμε σε μια μεγάλη τρύπα. Τελικά, όλα εξελίχθηκαν καλά για εμάς, είμαι πολύ ευτυχισμένος. Ήθελα πολύ να ανέβω στο βάθρο δήλωσε ο Tommi Makinen. Αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας του και ο Φινλανδός που ήταν αρκετά συγκινημένος δεν παρέλειψε στο τέλος της συνέντευξης Τύπου να ευχαριστήσει όλους όσοι τον βοήθησαν στην καριέρα του και τους αποχαιρέτησε τονίζοντας: Θα μου λείψετε όλοι.
Στην πέμπτη θέση του αγώνα τερμάτισε ο Francois Duval, οι βαθμοί του οποίου μετά και την εγκατάλειψη του Markko Martin δεν ήταν αρκετοί για να διεκδικήσει η Ford την τρίτη θέση του πρωταθλήματος κατασκευαστών από τη Subaru. Η εγκατάλειψη του Marcus Gronholm, η μέτρια επίδοση του Harri Rovanpera και η έκτη θέση του νεοαποκτηθέντος Freddy Loix δεν ήταν αρκετά για να διατηρήσει η Peugeot τον τίτλο της.
Τέλος, ο Γάλλος Brice Tirabassi με Renault Clio, παρ΄ όλο που δεν κατάφερε να τερματίσει στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος, κατέκτησε τον τίτλο της Junior WRC.
Χρήστος Παπαχριστόπουλος
auto.in.gr
- Κώστας Παπανικολάου: «Το 10-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι σημαντικό, αλλά…»
- Ενισχύεται η παρουσία των γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα
- Στην κόψη του ξυραφιού: Η Ουκρανία μεταξύ «προβοκάτσιας» και ειρήνης
- Συνταγή: Μαμαδίστικη κοτόσουπα αυγολέμονο
- Κάρλος Κάιζερ: Ο Βραζιλιάνος που προσποιήθηκε τον ποδοσφαιριστή – Πληρωνόταν αλλά δεν έπαιξε ποτέ σε αγώνα
- Λιανεμπόριο 2025: Mια χρονιά «αποχαιρετισμών» για ιστορικά brands που δεν άντεξαν
- «Οδηγός» για τους δανειολήπτες – Πώς να μειώσετε τις δόσεις στην τράπεζα
- Η επιστήμη ξέρει γιατί πεινάς τόσο συχνά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 03.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tim-marshall-oMI4Xs46ar4-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442