Την Toyota του παρόντος και του μέλλοντος περιγράφει ο κ. Παν.Αθανασόπουλος
Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και στις προοπτικές της Toyota εντός και εκτός γηραιάς ηπείρου αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του, στο 5ο συνέδριο που διοργάνωσε η περιοδική έκδοση Automotive News Europe στην Πράγα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Chief Operating Officer της Toyota Motor Europe, καθηγητής Παναγιώτης Αθανασόπουλος.
Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και στις προοπτικές της Toyota εντός και εκτός γηραιάς ηπείρου αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του, στο 5ο συνέδριο που διοργάνωσε η περιοδική έκδοση Automotive News Europe στην Πράγα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Chief Operating Officer της Toyota Motor Europe, καθηγητής Παναγιώτης Αθανασόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς στην Ευρώπη τους πρώτους πέντε μήνες του 2001, ο επί 14 χρόνια επικεφαλής της Τoyota Eλλάς τόνισε χαρακτηριστικά:
… Tην περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2001 η συνολική ευρωπαϊκή αγορά παρουσίασε μείωση 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, στις πέντε μεγαλύτερες αγορές η συνολική αγορά έχει παραμείνει σε φυσιολογικά επίπεδα, με απώλειες στη Γερμανία και στην Ιταλία, με κέρδη στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία και μια μικρή αύξηση στην Ισπανία, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε ύφεση, μάλιστα με ποσοστά που κυμαίνονται από 20 μέχρι 25%.
Επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Toyota στην Ευρώπη, ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε: Η Toyota συνεχίζει να υποφέρει από εξωγενείς παράγοντες όπως η ισοτιμία γεν-ευρώ και στερλίνας-ευρώ. Έτσι, ενώ καταργήθηκαν οι ποσοστώσεις των εισαγωγών τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι εμπορικές μας δραστηριότητες ακόμη επηρεάζονται από το δασμό του 10% για τις εισαγωγές από την Ιαπωνία. Σε ένα τόσο υψηλά ανταγωνιστικά αναπτυσσόμενο περιβάλλον το ποσοστό του 10% στην τιμή CIF θεωρείται καθοριστικός παράγοντας, που αναπόφευκτα επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος.
Ο κ. Αθανασόπουλος απέρριψε το ενδεχόμενο ο σκληρός ανταγωνισμός επί ευρωπαϊκού εδάφους να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Toyota: Οι πωλήσεις του Μαΐου ήταν οι καλύτερες, ενώ οι συνολικές μας πωλήσεις για τους πέντε πρώτους μήνες ανέρχονται στις 295.000 μονάδες. Ανεξάρτητα όμως από την πτωτική πορεία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, εμείς καταφέραμε όχι μόνο να διατηρήσουμε το συνολικό όγκο των πωλήσεων μας τους πέντε πρώτους μήνες, συγκριτικά με τα περσινά αποτελέσματα, αλλά και να βελτιώσουμε το μερίδιο της αγοράς μας στο 3,7%. Πιστεύουμε ότι το 2001 θα είναι άλλη μία χρονιά-σταθμός και ο πέμπτος συνεχής χρόνος αύξησης των πωλήσεων και του μεριδίου της Τoyota στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, είμαστε βέβαιοι για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει, τις 800.000 μονάδες, που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 5% στην Ευρώπη μέχρι το 2005.
O Έλληνας εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Toyota Motor Europe έθιξε επίσης το ζήτημα της κατασκευής αυτοκινήτων της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας επί ευρωπαϊκού εδάφους, τονίζοντας: Η νέα παραγωγική μονάδα στο Valenciennes της Γαλλίας θα αυξήσει κατά 20% την παραγωγή της, από 150.000 στις 180.000 μονάδες, έως το 2003. Μέχρι το τέλος του 2003 η Τoyota θα κατασκευάζει στην Ευρώπη 400.000 αυτοκίνητα, 400.000 κινητήρες και 250.000 κιβώτια ταχυτήτων. Αυτή η αύξηση του όγκου παραγωγής από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια είναι απόλυτα σύμφωνη με την πολιτική της εταιρείας μας, να κατασκευάζουμε δηλαδή αυτοκίνητα στις αγορές όπου και τα διαθέτουμε. Ωστόσο, η παραγωγή σε τοπικό επίπεδο δεν είναι αρκετή. Επιθυμούμε να σχεδιάζουμε τα μοντέλα μας τοπικά, λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις αλλά και τις ανάγκες των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Όσον αφορά στο νέο ευρωπαϊκό σχεδιαστικό κέντρο ED2 της Toyota σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε: … Αυτό το κέντρο έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο: να εγγυηθεί ότι οι ευρωπαϊκές προτιμήσεις, τάσεις και ανάγκες ικανοποιούνται από τα προϊόντα μας. Επίσης, το ED2 έχει και έναν παγκόσμιο ρόλο, αφού κάθε στιγμή που η εταιρεία μας ξεκινά τη σχεδίαση και την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου, αυτό συναγωνίζεται με τα άλλα σχεδιαστικά κέντρα της Ιαπωνίας και της Καλιφόρνιας για το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι Ευρωπαίοι σχεδιαστές είναι αυτοί που δημιούργησαν το Yaris, το οποίο είναι πετυχημένο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ιαπωνία. Η ίδια ομάδα σχεδίασε και το Lexus SC Sport Coupe, ενώ σύντομα θα γνωρίσετε και άλλα εξίσου εντυπωσιακά μοντέλα από τους Ευρωπαίους σχεδιαστές μας.
Ειδική αναφορά έγινε και στην εμπλοκή της Toyota στη Formula 1, ενώ ο κ. Αθανασόπουλος μίλησε επίσης για την πορεία της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Toyota κατέχει στην Ιαπωνία μερίδιο αγοράς 42,3%, ενώ στην αμερικανική αγορά, παρά τη μικρή ύφεση, αυξάνει την τοπική παραγωγή και τον όγκο πωλήσεων της και κινείται στην επίτευξη ποσοστού 10%. Στην παγκόσμια αγορά αναμένεται οι συνολικές πωλήσεις και η παραγωγή να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 6.000.000 αυτοκίνητα.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχει η προστασία του περιβάλλοντος για την Toyota και στην επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης τεχνολογιών περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον· επισήμανε ότι η ανάπτυξη υβριδικών αυτοκινήτων όπως το Prius θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την αυτοκίνηση του μέλλοντος.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας