Έκθεση επαγγελματικών αυτοκινήτων υψηλής τεχνολογίας στο Τόκιο
«Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία των επαγγελματικών οχημάτων». Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγραφεί με σύντομο τρόπο η έκθεση αυτοκινήτου που διοργανώθηκε στην αίθουσα Makuhari Messe του Τόκιο και για πρώτη φορά είναι αφιερωμένη στα επαγγελματικά οχήματα.
«Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία των επαγγελματικών οχημάτων». Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγραφεί με σύντομο τρόπο η έκθεση αυτοκινήτου που διοργανώθηκε στην αίθουσα Makuhari Messe του Τόκιο και για πρώτη φορά είναι αφιερωμένη στα επαγγελματικά οχήματα.
Η ιαπωνική βιομηχανία αυτοκινήτου εστιάζει την προσοχή της στη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων που σημειώνονται σε αυτήν τα τελευταία χρόνια. Το περασμένο έτος η παραγωγή φορτηγών είχε μειωθεί κατά 9,8%, φτάνοντας στα 1,7 εκατομμύρια οχήματα σε σχέση με το 1998, έτος στο οποίο είχε παρατηρηθεί μείωση κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο.
Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες καταβάλλουν προσπάθειες να παρουσιάσουν βελτιωμένα οχήματα, τα οποία δεν θα ενσωματώνουν μόνο τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά θα διαθέτουν επίσης και… κοινωνική συνείδηση. Με αυτήν τη φιλοσοφία, όλοι οι κατασκευαστές παρουσίασαν φορτηγά και λεωφορεία για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Από τους χώρους της έκθεσης επίσης, δεν έλειπε η τεχνολογία μηδενικής εκπομπής ρύπων με τη μορφή υβριδικών φορτηγών, τα οποία συνδυάζουν κινητήρες με ηλεκτρικά μοτέρ.
Στα εντυπωσιακά εκθέματα περιλαμβάνονταν τιμόνια που καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς του οδηγού, ενεργοποιώντας το συναγερμό, όταν παρατηρηθεί αλλαγή της πορείας του οχήματος ή μεταβολή στο ρυθμό της καρδιακής λειτουργίας του οδηγού. Υπήρχαν επίσης φορτηγά διανομής προϊόντων που διαθέτουν εξοπλισμό, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να γνωρίζει πότε αδειάζει ένα αυτόματο μηχάνημα πώλησης αναψυκτικών.
Σε άλλο πειραματικό μοντέλο, ένα σύστημα επιτρέπει στις εταιρείες να εντοπίζουν τη θέση του κάθε φορτηγού, να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για τις κυκλοφοριακές συνθήκες και να σχεδιάζουν την ταχύτερη διαδρομή για την παράδοση των προϊόντων τους.
Δύο εταιρείες ταξί στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν ένα άλλο σύστημα, για να εντοπίζουν το πλησιέστερο στην περιοχή του πελάτη ταξί και να στέλνουν χάρτες μέσω κινητού τηλεφώνου σε οθόνες που βρίσκονται στο ταμπλό του αυτοκινήτου.
Επίσης, όσοι επιλέγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο μέλλον, θα βλέπουν το χρόνο αναμονής για το επόμενο λεωφορείο να αναβοσβήνει στις ηλεκτρονικές στάσεις…
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.