Σάββατο 03 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ανακατατάξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία σηματοδοτεί η άνθηση των diesel

Ανακατατάξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία σηματοδοτεί η άνθηση των diesel

Η αυξανόμενη ζήτηση για τις diesel εκδόσεις δημιουργεί ανακατατάξεις στην λειτουργία των εταιριών όπου μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικότητας κατείχαν οι βενζινοκινητήρες

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, οι ταξινομήσεις των diesel εκδόσεων στην ευρωπαϊκή αγορά άγγιζαν σε συνολικό επίπεδο μόλις το 1/3. Ωστόσο, η οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η συνεχώς ανοδική τιμή του πετρελαίου έχει δώσει νέα διάσταση στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα τα οποία κατά μέσο όρο καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα καυσίμου κατά 1/3 χωρίς να ρυπαίνουν όπως στο παρελθόν.

Σήμερα, τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα κατέχουν περίπου τις μισές ευρωπαϊκές πωλήσεις αποσπώντας σημαντικό μέρος από τις βενζινοκίνητες εκδόσεις. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως στην επόμενη πενταετία τα diesel θα έχουν κλέψει περίπου 3,6 εκατομμύρια μονάδες από τον συνολικό όγκο των πωλήσεων.



Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι -όπως η VW, PSA/Peugeot-Citroen και Renault- πουλούν περισσότερα diesel παρά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Μάλιστα, η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι ευρωπαϊκές εταιρίες στον τομέα της πετρελαιοκίνησης έχει γίνει αντιληπτή από τις υπόλοιπες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάμεσα σε άλλα αποτελεί η συνεργασία της Toyota με τον όμιλο PSA για την κατασκευή diesel εκδόσεων στα επόμενα χρόνια.



Η αυξανόμενη όμως ζήτηση, για τις diesel εκδόσεις, έχει δημιουργήσει με έμμεσο τρόπο προνλήματα στις αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες θα πρέπει να κατασκευάσουν ή να προσαρμόσουν την λειτουργία αρκετών εργοστασίων τους. Ωστόσο, η μετατροπή για παράδειγμα μιας γραμμής παραγωγής βενζινοκινητήρων σε diesel, με ετήσια παραγωγικότητα 150.000 μονάδες, απαιτεί τεράστιο επενδυτικό κεφάλαιο που φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και απαιτεί εργασίες που μπορεί να φτάσουν και τα δύο(!) χρόνια.



Έτσι, λοιπόν, σε αρκετές περιπτώσεις τα περιθώρια στενεύουν. Η Fiat-GM ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα πως θα βάλει λουκέτο σε δύο εργοστάσια της -στο Mirafiori και στο Arese όπου κατασκευάζονται βενζινοκινητήρες, στο δεύτερο V6 μοτέρ για μοντέλα της Alfa Romeo- αφήνοντας άνεργους περίπου 400 ανθρώπους. Άλλοι 300, στο Termoli, θα μείνουν χωρίς δουλειά στο εργοστάσιο όπου παράγονται μικρού κυβισμού επίσης βενζινοκινητήρες. Από την άλλη, η GM ανακοίνωσε πως θα μειώσει ή θα τερματίσει την λειτουργία του εργοστασίου βενζινοκινητήρων στο Kaiserlautern της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο