Παρατείνονται οι συνομιλίες στη Βόννη: Ασυμφωνία για τα μέτρα αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών
Βόννη: Παρατέθηκε έως τη Δευτέρα η διεθνής διάσκεψη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας θέρμανσης, καθώς πολλές από τις 185 χώρες που συμμετέχουν εμφανίζονται διστακτικές στο να υιοθετήσουν τη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε το Σάββατο.
Βόννη: Παρατέθηκε έως τη Δευτέρα η διεθνής διάσκεψη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας θέρμανσης, καθώς πολλές από τις 185 χώρες που συμμετέχουν εμφανίζονται διστακτικές στο να υιοθετήσουν τη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε το Σάββατο.
Η πιθανότητα συμφωνίας εκτιμάται ότι έχει μειωθεί σημαντικά από το πρωί της Κυριακής, καθώς οι ηγέτες της G8 δήλωσαν με κοινό ανακοινωθέν ότι διαφωνούν με το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
Η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της διάσκεψης Γιαν Προνκ, υπουργός Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, παρέχει οικονομικά κίνητρα στις χώρες που εμφανίζονται απρόθυμες να επικυρώσουν το πρωτόκολλο χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ -την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Ρωσία.
Η συμβιβαστική πρόταση επιτρέπει εκτεταμένη χρήση των δασών ως «απορροφητήρων» άνθρακα -η βλάστηση απορροφά μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που παράγει η βιομηχανία. Έτσι, οι κυβερνήσεις μπορούν να συμμορφώνονται με τις πιστώσεις εκπομπής επεκτείνοντας τα δάση των χωρών τους, αντί να μειώνουν δραστικά την εγχώρια παραγωγή των ρύπων.
Ως αντάλλαγμα για τη μείωση του οικονομικού κόστους, η πρόταση Προνκ απαιτεί από τα κράτη που θα την υπογράψουν να μην χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση στις ρυπογόνες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ορυκτών καυσίμων.
Απρόθυμο «ναι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Όπως μεταδίδει το BBC, η πραγματική μείωση στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που προβλέπει η νέα πρόταση είναι ουσιαστικά η μισή από αυτήν που προέβλεπε το πρωτόκολλο (μείωση κατά 5,2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2012). Ωστόσο, πολλοί εκπρόσωποι θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να αποδεχτούν την πρόταση που υπάρχει τώρα, από το να παρατείνουν τις (αδιέξοδες) διαπραγματεύσεις.
Ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ, Ολιβιέ Ντελέζ, υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, δήλωσε ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την πρόταση [….] αλλά η Ευρώπη είναι έτοιμη να την αποδεχτεί».
Η τύχη του πρωτοκόλλου εξαρτάται τώρα από την στάση που θα κρατήσει η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, οι οποίες ζήτησαν από κοινού την παράταση των συνομιλιών. Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το πρωτόκολλο, πρέπει να επικυρωθεί από το 55% των χωρών που το έχουν υπογράψει, στις οποίες πρέπει να αναλογεί τουλάχιστον το 55% της παγκόσμιας παραγωγής αέριων του θερμοκηπίου. Τα κράτη που προτίθενται να το επικυρώσουν δεν πληρούν μέχρι στιγμής την προϋπόθεση αυτή και χωρίς τη συμμετοχή των τριών αυτών χωρών η συνθήκη είναι ουσιαστικά νεκρή.
Παράταση μέχρι τον Οκτώβριο
Μετά τη δήλωση των ηγετών της G8 την Κυριακή ότι διαφωνούν με το περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου, πολλοί σύνεδροι εκτιμούν ότι η σύνοδος της Βόννης θα καταλήξει σε αποτυχία, όπως και η περσινή διάσκεψη στη Χάγη. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ (που ανακοίνωσαν το Μάρτιο ότι δεν θα επικυρώσουν το πρωτόκολλο για οικονομικούς λόγους) δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την εναλλακτική πρόταση που σκοπεύουν να προτείνουν, είναι πιθανό ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα καταλήξει σε συμφωνία πριν από τη διάσκεψη στο Μαρακές του Μαρόκου τον Οκτώβριο.
Οι ηγέτες της G8 υποσχέθηκαν να συζητήσουν εκ νέου του θέμα των κλιματικών αλλαγών το… 2003.
health.in.gr
- Πυρηνικά: Οι συμφωνίες ελέγχου διάδοσης όπλων οδεύουν προς τέλμα το 2026 – Αυξάνεται ο κίνδυνος κρίσης
- Δύο λέξεις που πρέπει να αποφύγετε στη λίστα με τους στόχους σας για το 2026
- «Κίτρινος πυρετός» στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Τα στατιστικά της «απόβασης» στο… «ελληνικό καλάθι»
- Νέο ξέσπασμα του Αντετοκούνμπο: «Είμαι εδώ, μην μου κάνεις αυτή την ερώτηση, είναι ασέβεια…» (vid)
- Κρήτη: Μεθυσμένος άνδρας έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε – Τη σορό του εντόπισαν πολίτες
- Πώς η κουλτούρα και τα social media γίνονται ο «Δούρειος Ίππος» της ακροδεξιάς
- Γερμανία: Υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος τέσσερις στους πέντε πολίτες
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της Κυριακής (28/12): Δράση με Premier League και Κόπα Άφρικα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442