Υποχώρησε το Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των 16 τελευταίων ετών
Για τέταρτο συνεχή μήνα υποχώρησε το Φεβρουάριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, καθώς οι επικεφαλής των επιχειρηματικών μονάδων αναμένουν περιστολή της βιομηχανικής παραγωγής λόγω της πτωτικής τάσης στις παραγγελίες τόσο από χώρες της αλλοδαπής όσο και από το εσωτερικό της χώρας.
Για τέταρτο συνεχή μήνα υποχώρησε το Φεβρουάριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, καθώς οι επικεφαλής των επιχειρηματικών μονάδων αναμένουν περιστολή της βιομηχανικής παραγωγής λόγω της πτωτικής τάσης στις παραγγελίες τόσο από χώρες της αλλοδαπής όσο και από το εσωτερικό της χώρας.
Ο δείκτης που αποτυπώνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη -με βάση τα αποτελέσματα έρευνας η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 στελεχών επιχειρήσεων- υποχώρησε στο 113 από το 115 που ανήλθε τον Ιανουάριο, όπως γνωστοποίησε η εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE. Το μέγεθος αυτό αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων 16 μηνών και διαψεύδει τους αναλυτές που προέβλεπαν ότι θα διαμορφωνόταν στα επίπεδα του Ιανουαρίου.
Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία αλλά και στην Ιταλία αποτελούν έναν παράγοντα δυναμικότητας της οικονομίας και στηρίζουν την ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις διατηρούν επιφυλακτική στάση έναντι της επιβραδυνόμενης αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας.
«Το χειρότερο σενάριο είναι να δούμε την οικονομική περιστολή να διαχέεται από τις ΗΠΑ πρώτα στην Ασία και έπειτα στην Ευρώπη» δήλωσε στο δικτυακό τόπο Bloomberg ο Μάικλ Ρόλιερ, κορυφαίο στέλεχος της Michelin & Cie. SCA.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης δεν είναι αρκετή για να οδηγήσει την ΕΚΤ στην απόφαση να περικόψει τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Το άγρυπνο βλέμμα της ΕΚΤ στρέφεται στην παρούσα φάση κυρίως στην πορεία του πληθωρισμού και στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων, παρά στο ζήτημα της ανάπτυξης.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.