Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πρόστιμα φωτιά για τις παρατυπίες στα έργα του Γ ΚΠΣ

Πρόστιμα φωτιά για τις παρατυπίες στα έργα του Γ ΚΠΣ

Αυστηρά πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν και μέχρι την πλήρη περικοπή κονδυλίων, είναι αποφασισμένη να επιβάλει η Κομισιόν, σε περίπτωση που διαπιστώσει παρατυπίες στα έργα του Γ ΚΠΣ. Τα παραπάνω επισήμαναν στον πρωθυπουργό, με ενημερωτικό τους σημείωμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, και ο υφυπουργός, Χρήστος Πάχτας.

74

Αυστηρά πρόστιμα, που μπορεί να φτάσουν και μέχρι την πλήρη περικοπή κονδυλίων, είναι αποφασισμένη να επιβάλει η Κομισιόν, σε περίπτωση που διαπιστώσει παρατυπίες στα έργα του Γ ΚΠΣ. Τα παραπάνω επισήμαναν στον πρωθυπουργό, με ενημερωτικό τους σημείωμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, και ο υφυπουργός, Χρήστος Πάχτας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ημερησία, το σύστημα των προστίμων που αφορά στο νέο πακέτο χρηματοδότησης του κυβερνητικού προγράμματος θα περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:


* Εάν η Κομισιόν διαπιστώσει παρατυπίες σε κάποια από τα έργα συγκεκριμένου προγράμματος υπουργείου ή περιφέρειας, θα έχει τη δυνατότητα να περικόπτει αναλογικά τα κονδύλια όλων των έργων του σχετικού προγράμματος.


* Στις περιπτώσεις που, έπειτα από έλεγχο, προκύψει ότι ένα έργο είναι εκτός προδιαγραφών, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε επιστροφή ή συμψηφισμό της αναλογίας του ποσού κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχρηματοδοτεί το έργο.


* Στην ίδια περίπτωση, θα κινείται διαδικασία τιμωρίας των εμπλεκόμενων αναδόχων και της επιβλεπούσης υπηρεσίας, την οποία θα παρακολουθεί η Κομισιόν.


* Το έργο στο οποίο θα διαπιστώνονται παρατυπίες θα απαγορεύεται να ενταχθεί ξανά σε κοινοτικό πρόγραμμα.


* Όταν ανάλογη συμπεριφορά εξακριβώνεται σε δείγμα έργων μιας κατηγορίας, είναι πιθανή η επιβολή προστίμου στο σύνολο των έργων της εν λόγω κατηγορίας.


Σε περιπτώσεις ατασθαλιών, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και η πλήρης επιστροφή των κονδυλίων.


Ειδικότερα επ αυτού, τα πρόστιμα που προτείνονται από την Κομισιόν για τις περιπτώσεις κακής διαχείρισης των κονδυλίων ξεκινούν από το 100% της χρηματοδότησης (ματαίωση της ενίσχυσης), όταν το κράτος – μέλος αποτυγχάνει πλήρως να συμμορφωθεί με τις κοινοτικές οδηγίες, και φτάνουν στο 1%, όταν το κράτος έχει εφαρμόσει τις οδηγίες της ΕΕ, παρουσιάζει όμως ακόμη ατέλειες σε κάποια επίπεδα.


Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού για την έναρξη εφαρμογής του Γ ΚΠΣ και έως τις 22 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό των προσόντων των στελεχών των Διαχειριστικών Αρχών.


Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υπογραφεί και η απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης, ενώ όσον αφορά στην ενεργοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τα περισσότερα θα είναι έτοιμα έως το Φεβρουάριο, αν και κάποια ενδέχεται να λάβουν παράταση μέχρι το Μάρτιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο