Προς τη διατήρηση του βέτο στα φορολογικά ζητήματα προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Τη διατήρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας στα φορολογικά ζητήματα μελετούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, εκτός από τις περιπτώσεις οι οποίες αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε το Σάββατο η γαλλική προεδρία.
Τη διατήρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας στα φορολογικά ζητήματα μελετούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, εκτός από τις περιπτώσεις οι οποίες αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε το Σάββατο η γαλλική προεδρία.
Όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει την ειδική πλειοψηφία, κυρίως σε ό,τι αφορά την έμμεση και την εταιρική φορολογία, αλλά έπειτα από μεταβατική περίοδο διάρκειας πέντε ετών. Η Βρετανία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία αντιτίθενται στην αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για τα φορολογικά ζητήματα, ενώ τα περισσότερα από τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ επιθυμούν την υιοθέτηση της ειδικής πλειοψηφίας, σε κάποιες έστω πλευρές της φορολογικής πολιτικής.
Σύμφωνα με την πρόταση της προεδρίας, η Γαλλία θα διατηρήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας στις Πολυμερείς Συμφωνίες Επενδύσεων, στο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών και στις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και η Ισπανία θα το χάσει σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τις φτωχές περιφέρειες, έως το 2007.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η γαλλική πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Βρετανίας να «θάψει» τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων στη φορολογική πολιτική. Σε δηλώσεις του, άλλωστε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Αλαστερ Κάμπελ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του βέτο, καθώς «είναι ένα ζήτημα που άπτεται της εθνικής κυριαρχίας».
Το Λονδίνο κατήγαγε μεγάλη νίκη νωρίτερα φέτος πάνω στη μακρόχρονη αντιπαράθεση για τη φορολογία των καταθέσεων, «πείθοντας» τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ να αποσύρουν τα σχέδια για τη φορολογία των εσόδων από τόκους, προτιμώντας ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών.
Η αντίθεση της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ στη φορολογική εναρμόνιση τροφοδοτείται και από την πιθανολογούμενη διενέργεια γενικών εκλογών το Μάιο 2001.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας