Αισιόδοξη η Παγκόσμια Τράπεζα για την πορεία της διεθνούς οικονομίας
Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως λόγω της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και της παγκοσμιοποίησης. Στην ετήσια έκθεσή της προβλέπει ότι από το επόμενο έτος η ευρωπαϊκή οικονομία θα ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης την αμερικανική, αλλά ταυτόχρονα θα οξυνθούν οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.
Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως λόγω της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και της παγκοσμιοποίησης. Στην ετήσια έκθεσή της προβλέπει ότι από το επόμενο έτος η ευρωπαϊκή οικονομία θα ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης την αμερικανική, αλλά ταυτόχρονα θα οξυνθούν οι ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών.
Όπως αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Το Βήμα, η Παγκόσμια Τράπεζα πιστεύει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,4% το 2001 και κατά 3,2% το 2002.
Όσον αφορά στην αμερικανική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξής της πρόκειται να ανέλθει στο 3,2% το 2001 και στο 2,9% το 2002, καταγράφοντας ποσοστά αρκετά υψηλότερα από αυτά που είχαν προβλεφτεί τον περασμένο Μάρτιο από τον ίδιο οργανισμό.
Τόσο για την Ευρώπη όσο και για την κεντρική Ασία, οι ειδικοί επιστήμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένουν ανάπτυξη 4,3% για το 2001 και 3,9% για το 2002.
Οι θετικές εκτιμήσεις που αφορούν στις αναπτυσσόμενες χώρες προκύπτουν από το γεγονός ότι πολλές από αυτές ενδέχεται να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η δημοσιονομική εξυγίανση και η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του τομέα περίθαλψης.
Πάντως, παρά τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, απαισιοδοξία εξακολουθεί να επικρατεί στους κόλπους του οργανισμού για το θέμα τις φτώχειας και των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών. Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Νικ Στερν, χαρακτήρισε σε συνέντευξη Τύπου υποκριτικές τις διακηρύξεις των ανεπτυγμένων κρατών περί παγκοσμιοποίησης και απελευθέρωσης του εμπορίου, καθώς, όπως είπε, δεν ανοίγουν τα σύνορά τους στα φθηνά προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Τράπεζας, το χάσμα που χωρίζει τις πλούσιες από τις φτωχές χώρες, αντί να αμβλυνθεί, θα οξύνεται στο άμεσο μέλλον.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας