Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Στην κόψη του ξυραφιού οι συνομιλίες στη Χάγη για την κλιματική αλλαγή

Στην κόψη του ξυραφιού οι συνομιλίες στη Χάγη για την κλιματική αλλαγή

Χάγη: Ο προεδρεύων της διάσκεψης, υπουργός Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, Γιαν Προνκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των κρατών είναι εξίσου πιθανό με αυτό της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Ο Προνκ παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση και εξέφρασε την πρόθεσή του να παρατείνει τις συνομιλίες μέχρι το Σάββατο, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Τόνισε χαρακτηριστικά: "Έχουμε φτάσει στα όρια των θέσεών μας. Εάν μέχρι το Σάββατο αυτή η διάσκεψη δεν δώσει απαντήσεις, δεν γνωρίζω ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις θα είναι εφικτές στο μέλλον".

Χάγη: Ο προεδρεύων της διάσκεψης, υπουργός Περιβάλλοντος της Ολλανδίας, Γιαν Προνκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ των κρατών είναι εξίσου πιθανό με αυτό της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Ο Προνκ παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση και εξέφρασε την πρόθεσή του να παρατείνει τις συνομιλίες μέχρι το Σάββατο, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε φτάσει στα όρια των θέσεών μας. Εάν μέχρι το Σάββατο αυτή η διάσκεψη δεν δώσει απαντήσεις, δεν γνωρίζω ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις θα είναι εφικτές στο μέλλον».


Οι ΗΠΑ επιμένουν στο δικαίωμα αγοράς των περιθωρίων εκπομπής από άλλες χώρες και επιθυμούν να αφαιρούν από το συνολικό ποσό διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν την ποσότητα, η οποία απορροφάται από τα δάση (τα επονομαζόμενα και «δεξαμενές διοξειδίου»).


Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι, εάν δεν εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους της μείωσης που καθορίζονται από το πρωτόκολλο του Κιότο του 1997, το οποίο προβλέπει παγκόσμια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 5,2% μέχρι το 2010 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.


Η ΕΕ αντιτίθεται σε αυτές τις προτάσεις, ζητά την εφαρμογή αυστηρών περικοπών για κάθε χώρα -ιδιαίτερα για τις ανεπτυγμένες χώρες που είναι και οι κυριότεροι ρυπαντές-, καθώς και τον αποκλεισμό της πυρηνικής ενέργειας, ως εναλλακτικής λύσης στη χρήση ορυκτών καυσίμων.


Ο Προνκ πρότεινε να χρησιμοποιούνται οι «δεξαμενές» -σε μικρότερο όμως βαθμό από αυτόν που ζητά η Ουάσινγκτον- και προσπάθησε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των περιβαλλοντολόγων, αποκλείοντας την πυρηνική ενέργεια από τις προτεινόμενες λύσεις. Επίσης, πρότεινε στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες να ενισχύσουν με ένα δισεκατομμύριο δολάρια τα φτωχά έθνη (ώστε αυτά να επενδύσουν σε «καθαρές» πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου- όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές που, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.


Η ΕΕ επέκρινε τις συμβιβαστικές προτάσεις του Προνκ. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Ντομινίκ Βουανέ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, χαρακτήρισε τις προτάσεις «απογοητευτικές και απαράδεκτες». Αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των προτάσεων, καθώς μπήκε σε άλλη αίθουσα για διαβουλεύσεις με τεχνολόγους εμπειρογνώμονες.


Έντονη ήταν και η αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Εκπρόσωπος της Greenpeace δήλωσε: «Οι προτάσεις του Προνκ περιέχουν διατάξεις που υπονομεύουν το πρωτόκολλο του Κιότο και δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές».
Η αμερικανική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.


Πηγές: Reuters, Α.Π.Ε.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο