43

Το απολίθωμα της πιο ολοκληρωμένης γνάθου στην Ευρώπη, το σαγόνι ενός ελέφαντα, καθώς και οι χαυλιόδοντές του, μήκους 4,5 μέτρων, είναι τα νέα ευρήματα ηλικίας τριών εκατομμυρίων χρόνων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Μηλιά Γρεβενών.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των ανασκαφών, η παλαιοντολόγος και λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Τσουκαλά, επισημαίνει ότι ο ώμος του ελέφαντα είχε ύψος τέσσερα μέτρα, ενώ το βάρος του πρέπει να ξεπερνούσε τους 12 τόνους. Ο γιγαντισμός είναι εκείνο που οδήγησε σε εξαφάνιση αυτό το είδος διευκρινίζει η κ. Τσουκαλά.


Οι ανασκαφές στη Μηλιά Γρεβενών άρχισαν το 1996, και λίγους μήνες αργότερα οι αρχαιολόγοι Βασίλης Μακρίδης και Ευριπίδης Μπαλταδάκης -μέλη της ομάδας της κ.Τσουκαλά- βρέθηκαν μπροστά στους χαυλιόδοντες των 4,5 μέτρων, τους πιο επιμήκεις που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα.


Τα συγκεκριμένα ευρήματα άρχισαν να εκτίθενται στη Μηλιά από το 1997, όμως με τη συνέχιση των ανασκαφών ήλθε στην επιφάνεια η κάτω γνάθος και το σαγόνι μαστόδοντα (ελέφαντα) το οποίο έφερε και τους χαυλιόδοντες. Παρόμοια ευρήματα υπάρχουν μόνο στην Κίνα προσθέτει η λέκτορας.


Τις επόμενες οκτώ ημέρες, η ομάδα της Ευαγγελίας Τσουκαλά θα πραγματοποιήσει ανασκαφές στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, περιοχές όπου έχει βρεθεί πανίδα 5-7 εκατομμυρίων ετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ