Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στη «γυναίκα» από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στη «γυναίκα» από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μία ημέρα απομένει από την έναρξη του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξεκινά την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με τη νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Paterson» και διαρκεί ως τις 13 Νοεμβρίου.

Μία ημέρα απομένει από την έναρξη του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξεκινά την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με τη νέα ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Paterson» και διαρκεί ως τις 13 Νοεμβρίου.

Ένα ακόμη αφιέρωμα από τα πολλά που περιλαμβάνει το αναδιαμορφωμένο και κάτω από νέα καλλιτεχνική διεύθυνση φέτος Φεστιβάλ, έχει τίτλο «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν», και όπως φανερώνει και ο τίτλος του αναφέρεται στη «γυναίκα». Με ποιο τρόπο;

Το αφιέρωμα – που πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο – περιλαμβάνει 5 ταινίες από γυναίκες σκηνοθέτιδες απ’ όλο τον κόσμο, με θεματικές που αφορούν στο γυναικείο φύλο, και όχι μόνο.

Τι γνωρίζουμε για τις γυναίκες; Πολλά, ή ίσως και τίποτα. Οι ρόλοι της γυναίκας, άλλωστε, υπήρξαν πάντοτε πολλαπλοί, τόσο στην αληθινή ζωή όσο και στο σινεμά. Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τους προσεγγίζει μέσα από ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, εμπνευσμένο από την αξέχαστη ταινία του Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Τι σημαίνει γυναικεία ταινία; Το αφιέρωμα δίνει την αφορμή να αναρωτηθούμε. Ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψεις ότι η λέξη «γυναικείο» δεν έχει ιδιαίτερο νόημα ως επιθετικός προσδιορισμός στη λέξη σινεμά, είναι να δοκιμάσεις να εξετάσεις πώς μια τέτοια ιδέα εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Και γιατί, όπως έχει πει η Τζέιν Κάμπιον:

«Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το μισό πληθυσμό της γης –κι έχουν γεννήσει όλο τον κόσμο. Δίχως τις γυναίκες να γράφουν και να σκηνοθετούν, οι υπόλοιποι από εμάς δεν θα μάθουν ποτέ όλη την ιστορία».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 5 ταινίες, τις οποίες υπογράφουν γυναίκες σκηνοθέτιδες από όλο τον κόσμο. Οι θεματικές των ταινιών αφορούν στο γυναικείο φύλο, και όχι μόνο, αγγίζοντας κάθε θεατή.

Το αφιέρωμα, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Οι ταινίες του αφιερώματος:

  • Γιος σου δεν είμαι της Άννα Μουιλαέρτ

Ο έφηβος Πιέρε ανακαλύπτει ότι η μητέρα του τον είχε κλέψει από το νοσοκομείο όταν ήταν νεογέννητος. Τώρα, οι βιολογικοί του γονείς μπαίνουν στη ζωή του και προσπαθούν να ξανακερδίσουν το χαμένο χρόνο. Ποια είναι η «σωστή» και ποια η «λάθος» μητέρα; Ποια πλευρά «πρέπει» να διαλέξει ο Πιέρε; Βραβείο Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου για ένα δράμα που θίγει με εξαιρετική αμεσότητα τους δεσμούς αίματος και μη, τη μητρότητα αλλά τις επιλογές που ορίζουν τη ζωή μας.

  • Μητέρα της Κάντρι Κέουσαρ

Σε μια μικρή εσθονική πόλη, η Έλσα φροντίζει με αφοσίωση τον γιο της Λάουρι, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα έπειτα από έναν πυροβολισμό που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η έρευνα της αστυνομίας βάζει στο στόχαστρο όλους τους οικείους του Λάουρι και τίποτα δεν είναι πια τόσο αθώο, σε αυτή την κωμικοτραγικών αποχρώσεων αστυνομική ιστορία, όπου και το πιο άγαρμπο έγκλημα μπορεί να μείνει ανεξιχνίαστο.

  • Κάποιες γυναίκες της Κέλι Ράιχαρτ

Οι ζωές τριών εντελώς διαφορετικών γυναικών -μιας δικηγόρου, μιας αφοσιωμένης μητέρας και μιας νεαρής φοιτήτριας νομικής- διασταυρώνονται με φόντο τη Μοντάνα των ΗΠΑ. Μέσα από αυτό το τρίπτυχο ιστοριών, η Κέλι Ράιχαρτ συνθέτει άλλο ένα εύστοχο πορτρέτο της σύγχρονης Αμερικής, μέσα από τη ματιά των γυναικών της. Με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Λόρα Ντερν, Μισέλ Γουίλιαμς και Κρίστεν Στιούαρτ.

  • Λάιλα Μ της Μάικε ντε Γιονγκ

Μια νεαρή μουσουλμάνα που ζει στο Άμστερνταμ απαρνιέται την οικογένειά της και το δυτικό τρόπο ζωής, για να παντρευτεί στα κρυφά και να ακολουθήσει το δρόμο της πίστης της. Ωστόσο, οι λάθος επιλογές γρήγορα την παγιδεύουν στο φανατισμό και τα δίχτυα της τζιχάντ, τρέποντάς τη σε φυγή. Ένα φιλμ επίκαιρο, με φρεσκάδα και ακρίβεια, και μια ιδεαλίστρια ηρωίδα που συντρίβεται από τα ίδια τα πιστεύω της.

  • Μέχρι να νυχτώσει της Ανότσα Σουιτσακόρνπονγκ

Μία σκηνοθέτιδα και η μούσα της, που ήταν ακτιβίστρια στα φοιτητικά της χρόνια το ‘70, μια σερβιτόρα που αλλάζει συνεχώς δουλειές, ένας ηθοποιός και μια ηθοποιός, μοιάζουν να συνδέονται μεταξύ τους με κάποια αόρατα νήματα. Μια ποιητική ματιά στο χθες και το σήμερα της Ταϊλάνδης αποκαλύπτεται μέσα από τις διάφορες πτυχές της ζωής αυτών των χαρακτήρων.

Περισσότερες πληροφορίες, το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ στα παρακάτω links.

www.filmfestival.gr

Facebook TIFF: https://www.facebook.com/filmfestival.gr

Twitter TIFF: https://twitter.com/filmfestivalgr

Instagram TIFF: https://www.instagram.com/filmfestival.gr

entertainment.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024