Αρνητικό και το ΝΣΚ στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Μετά την απόρριψη του αιτήματος για δημοψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Αρνητική είναι η γνωμοδότηση και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ.
Η απάντηση του ΝΣΚ ήρθε λίγες ώρες έπειτα από τη μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εκεί όπου κατά πλειοψηφία οι σύμβουλοι απέρριψαν το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς κρίθηκε πως «δεν πληρούνται πλήρως οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις».
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε μια πολυσέλιδη γνωμοδότηση του, που σνσρτήθηκε στη «Διαύγεια», τεκμηριώνει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα που κατατέθηκε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Τι υποστηρίζει το ΝΣΚ
Ειδικότερα,το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υποστηρίζει πως οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που συμπληρώθηκαν μέσω πλατφόρμας και κατατέθηκαν στον δήμο Θεσσαλονίκης από την Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος «με τη συμπλήρωση του ονόματος, επωνύμου, πατρωνύμου, μητρωνύμου και έτους γεννήσεως, χωρίς εγκεκριμένη ψηφιακή υπογραφή ή σύνδεση με πιστοποιημένους κωδικούς, δεν συνιστά την κατά νόμο απαιτούμενη και ταυτοποιήσιμη ως προς τον αιτούντα δήλωση βουλήσεως απευθυνόμενη στην αρμόδια διοικητική αρχή, και εν προκειμένω στο δημοτικό συμβούλιο του υπόψη Δήμου, για την κίνηση της διαδικασίας έκδοσης της απόφασης του άρθρου 134 παρ. 2 του ν. 4555/2018, περί διενέργειας δημοτικού δημοψηφίσματος (κατά πλειοψηφία)».
Επίσης, στο δεύτερο ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εάν με τον τρόπο που έγινε η συλλογή και κατάθεση ενώπιον του δήμου Θεσσαλονίκης των στοιχείων αυτών, πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις του νόμου για την έγκυρη υποβολή του αιτήματος του άρθρου 134 του ν. 4555/2018 η απάντηση είναι η εξής: «Ενόψει της αρνητικής απάντησης στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος, η απάντηση στο δεύτερο σκέλος καθίσταται αλυσιτελής (ομόφωνα)».
- Λεωφόρος Ποσειδώνος: Γίνεται «φρούριο» με 16 κάμερες για παραβάσεις του ΚΟΚ
- Το βέλος και η αντίσταση του αέρα
- Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστή έτοιμη σαλάτα – Μην την καταναλώσετε
- Ο Νίκος Χατζής Τεχνικός Διευθυντής στον ΚΑΟ Μελισσίων
- Τουρκία: Βαθαίνει η κρίση στο CHP – Αντιπαράθεση για συνέδριο, φήμες για νέο κόμμα
- Ο Τζακ Γουάιτ στο επίκεντρο αντιδράσεων για την πρώτη του έκθεση τέχνης στο Λονδίνο
- OECD: Greek Inflation to Hit 4.2%, Growth Cut to 1.9%
- Ανδρουλάκης: Ισχυρή ναυτιλία σημαίνει ισχυρή παρουσία της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 03.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-benjaminfarren-11727472-1-315x220.jpg)










![Απρόσμενος επισκέπτης στα Γρεβενά: Ένα αξιολάτρευτο αρκουδάκι έκοβε βόλτες στις αυλές των σπιτιών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/Gemini_Generated_Image_72363f72363f7236-315x220.png)





























![Συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αγγλία – Νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/Gemini_Generated_Image_eymhixeymhixeymh-315x220.png)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442