Νεπάλ: Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στη διαφθορά
Οι διαδηλώσεις στο Νεπάλ ξεκίνησαν ως ειρηνικές διαμαρτυρίες για τη διαφθορά και τους περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οδήγησαν σε ταραχές που προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης
Τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Νεπάλ στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς και των περιορισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα, αλλά και των ταραχών που προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίον της διαφθοράς και των αποκλεισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γιγαντώθηκαν οδηγώντας σε εικόνες χάους και παραίτηση του πρωθυπουργού Κ.Π. Σάρμα Όλι.
Μεταξύ όσων έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές αυτή την εβδομάδα «21 ήταν διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Μπινόντ Γιμίρε. «Περίπου 13.500 κρατούμενοι δραπέτευσαν. Μερικοί συνελήφθησαν και πάλι, 12.533 εξακολουθούν να διαφεύγουν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι πιο φονικές ταραχές μετά το 2008
Οι ταραχές, οι πιο φονικές που έχουν σημειωθεί στο Νεπάλ μετά την κατάργηση της μοναρχίας το 2008, άρχισαν τη Δευτέρα, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον νεαρών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματισθούν εκατοντάδες.
Ήδη την επομένη, ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2024 διέταξε να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες των Facebook, X και Youtube και υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για την αστυνομική βία. Στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του.
Την Τρίτη, νεαροί διαδηλωτές λεηλάτησαν πολυάριθμα δημόσια κτίρια, κατοικίες πολιτικών ηγετών και άλλα σύμβολα της εξουσίας στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Το κοινοβούλιο πυρπολήθηκε, όπως και η κατοικία του παραιτηθέντος πρωθυπουργού.
Ο στρατός ανέλαβε από το βράδυ της ίδιας ημέρας τον έλεγχο της πρωτεύουσας, όπου επιβλήθηκε αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ασόκ Ρατζ Σιγκντέλ ξεκίνησε συνομιλίες κυρίως με αντιπροσώπους των διαδηλωτών, για τον διορισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης.
Το όνομα της πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, της 73χρονης Σουσίλα Κάρκι, εξετάστηκε για την πρωθυπουργία αλλά η υποψηφιότητα δεν έγινε ομόφωνα αποδεκτή μεταξύ των διαδηλωτών. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται σήμερα.
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Επισήμως κυβέρνηση υποδίκων και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Νέα Δημοκρατία
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
- «Συμφώνησαν ΑΕΚ και Μοντερέι για τον Πινέδα» (pic)
- Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442