Οι ακραίες θερμοκρασίες απειλούν την παγκόσμια παραγωγή γάλακτος
Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι έως το 2050 η μέση ημερήσια παραγωγή γάλακτος ενδέχεται να μειωθεί κατά 4% ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των υψηλών θερμοκρασιών
Η παραγωγή γάλακτος βρίσκεται υπό απειλή από την αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των καυσώνων, σύμφωνα με μελέτη.
Με βάση τα στοιχεία από περισσότερες από 130.000 αγελάδες σε περίοδο 12 ετών, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ακραία ζέστη μειώνει την ικανότητα των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων να παράγουν γάλα κατά 10%.
Μόνο μία ώρα με θερμοκρασία υγρού θερμομέτρου – μια μέτρηση που συνδυάζει τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία – πάνω από 26 °C μπορεί να μειώσει την ημερήσια παραγωγή γάλακτος μιας αγελάδας κατά 0,5%.
Η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες έχει επίσης μακροχρόνια επίδραση, με την παραγωγή γάλακτος να παραμένει χαμηλότερη από τα συνήθη επίπεδα έως και 10 ημέρες μετά την αρχική ημέρα καύσωνα, σύμφωνα με τον Guardian.
Χρησιμοποιώντας προβλέψεις θερμοκρασίας για το 2050, η έκθεση δείχνει ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα, η μέση ημερήσια παραγωγή γάλακτος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 4% ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του θερμικού στρες.
Ένα παγκόσμιο πρόβλημα
Οι ερευνητές, από τα Πανεπιστήμια της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και του Σικάγο, δήλωσαν ότι αυτή η μείωση θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα 150 εκατομμύρια νοικοκυριά που εξαρτώνται από την παραγωγή γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι επιζήμιες επιπτώσεις του θερμικού στρες στις γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές στη Νότια Ασία, η οποία αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής γάλακτος κατά την επόμενη δεκαετία.
Καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να επιταχύνεται, η περιοχή αναμένεται να γίνει όλο και πιο ευάλωτη σε εξουθενωτικούς καύσωνες, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος.
Τα βοοειδή συνδέονται για περίπου το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου, το οποίο, όπως και το διοξείδιο του άνθρακα, επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι αγρότες εφαρμόζουν ήδη στρατηγικές προσαρμογής, όπου σχεδόν όλες οι εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούν κάποια μορφή τεχνολογίας για τη μείωση του θερμικού στρες.
Οι μέθοδοι προσαρμογής περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της πρόσβασης των αγελάδων σε σκιά, καθώς και την άμεση ψύξη των βοοειδών μέσω εξαερισμού ή ψεκαστήρων.
Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 24 °C, αυτές οι στρατηγικές ψύξης κατάφεραν να αναστείλουν μόνο το 40 % των επιπτώσεων της ακραίας ζέστης στην παραγωγή γάλακτος.
Η Claire Palandri, κύρια συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να «εξετάσουν περισσότερες στρατηγικές όχι μόνο για την ψύξη των αγελάδων, αλλά και για τη μείωση των παραγόντων στρες, όπως ο περιορισμός και ο διαχωρισμός των μοσχαριών. Οι παράγοντες στρες κάνουν τις αγελάδες πιο ευαίσθητες στη ζέστη και λιγότερο ανθεκτικές».