Ιράν: Μητέρες σηκώνουν στα χέρια τα παιδιά τους για να τα προσφέρουν ως μάρτυρες
Το τελετουργικό στο Ιράν γίνεται κάθε πρώτη Παρασκευή του ισλαμικού μήνα - Έχει ρίζες στη μάχη της Καρμπάλα και τον Ιμάμη Χουσεΐν
Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψε ρεπορτάζ του CNN από το Ιράν, όπου γυναίκες συμμετείχαν σε θρησκευτική τελετή υψώνοντας τα παιδιά τους ψηλά, προσφέροντάς τα συμβολικά ως μάρτυρες. Το τελετουργικό ενισχύθηκε μετά την πρόσφατη κλιμάκωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον 12ήμερο πόλεμο με το Ισραήλ.
Η τελετή πραγματοποιείται στην Τεχεράνη κάθε πρώτη Παρασκευή του ισλαμικού μήνα, με μητέρες να σηκώνουν στα χέρια τα μικρά παιδιά τους ως συμβολική προσφορά στο Ιράν.
Έχει τις ρίζες της στην ιστορική μάχη της Καρμπάλα, όταν ο Ιμάμης Χουσεΐν σήκωσε στα χέρια το παιδί του ζητώντας νερό από τους πολιορκητές. Εκείνοι, αντί να τον βοηθήσουν, σκότωσαν το παιδί.
«Δεν υπάρχει κάτι πιο ηρωικό στο Ιράν από το να πεθάνει κανείς ως μάρτυρας», σημειώνει ο ρεπόρτερ του CNN, εξηγώντας ότι ο συμβολισμός αυτός έχει ενισχυθεί μετά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς ιρανικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ.
«Θέλουμε να τους δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα και θα στηρίξουμε το κράτος μας μέχρι να καταστραφούν», δηλώνει μια Ιρανή, κρατώντας αγκαλιά το παιδί της. «Για εμάς ο Ιμάμης Χουσεΐν είναι τα πάντα. Πρέπει να θυσιάσουμε τις ζωές μας γι’ αυτόν», προσθέτει.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ακούγονταν συνθήματα όπως «θάνατος στις ΗΠΑ» και «θάνατος στο Ισραήλ», ενώ προβάλλονταν εικόνες σχετικές με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, ενισχύοντας την πολιτικοθρησκευτική διάσταση της συγκέντρωσης.
Η τελετή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος κρατικά ενισχυόμενων εκδηλώσεων θρησκευτικού συμβολισμού, που διατηρούν ισχυρή κοινωνική απήχηση στο Ιράν, ειδικά σε περιόδους διεθνών πιέσεων και εσωτερικών εντάσεων.
Το ρεπορτάζ του CNN από το Ιράν
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-315x220.jpg)




























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442