Μάλι: Κατάρρευση ορυχείου χρυσού – 42 νεκροί και πολλοί τραυματίες
Ακόμα ένα ορυχείο κατέρρευσε στο Μάλι με αποτέλεσμα τουλάχιστον 42 άτομα να χάσουν τη ζωή τους
Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο ατύχημα φέτος στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, η οποία συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού στην Αφρική, σύμφωνα με το NBCnews και άλλα μέσα.
Ένα ορυχείο χρυσού κατέρρευσε στο ανατολικό Μάλι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι, σύμφωνα με την τηλεόραση του Μάλι και αξιωματούχους της περιοχής Κενιέμπα όπου συνέβη το δυστύχημα. Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο ατύχημα φέτος στη γαλλόφωνη χώρα της Δυτικής Αφρικής, η οποία είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού στην Αφρική.
Αργά το Σάββατο, η τηλεόραση του Μάλι ανακοίνωσε την κατάρρευση του εργοταξίου στο Μπιλάλι Κότο στην κοινότητα Ντάμπια, με έναν προσωρινό απολογισμό 42 νεκρών και πολλών τραυματιών. Ο νομάρχης της Κενιέμπα, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην περιοχή, επιβεβαίωσε το περιστατικό. «Ο αριθμός των 42 νεκρών πρέπει να είναι οριστικός», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ντίκο στο Associated Press την Κυριακή.
«Το δυστύχημα συνέβη χθες, Σάββατο. Ήταν μια κατολίσθηση σε ένα εργοτάξιο που διευθύνεται από Κινέζους υπηκόους», δήλωσε ο ηγέτης της κοινότητας Φαλάγιε Σισόκο. Ο Ντίκο δήλωσε ότι οι αρχές προσπαθούν ακόμη να διαπιστώσουν αν το ορυχείο λειτουργούσε νόμιμα.
Οι θάνατοι στα ορυχεία κοντεύουν να γίνουν ρουτίνα στο Μάλι
Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα που συμβαίνει ένα τέτοιο ατύχημα στη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Στις 29 Ιανουαρίου, μια κατολίσθηση σκότωσε αρκετούς μεταλλωρύχους χρυσού, κυρίως γυναίκες, στην περιοχή Κουλικόρο στα νότια της χώρας.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ένα ανεξέλεγκτο ορυχείο χρυσού κατέρρευσε κοντά στην πρωτεύουσα Μπαμάκο, σκοτώνοντας περισσότερους από 70 ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν ανησυχίες ότι τα κέρδη από την ανεξέλεγκτη εξόρυξη στο βόρειο Μάλι θα μπορούσαν να ωφελήσουν εξτρεμιστές που δραστηριοποιούνται σε αυτό το τμήμα της χώρας.
«Ο χρυσός είναι μακράν η σημαντικότερη εξαγωγή του Μάλι, αποτελώντας πάνω από το 80% των συνολικών εξαγωγών το 2021», σύμφωνα με τη Διοίκηση Διεθνούς Εμπορίου του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περισσότερο από το 10% του πληθυσμού του Μάλι, εξαρτώνται από τον τομέα της εξόρυξης για εισόδημα. Η βιοτεχνική εξόρυξη χρυσού εκτιμάται ότι παράγει περίπου 30 τόνους χρυσού ετησίως και αντιπροσωπεύει το 6% της ετήσιας παραγωγής χρυσού της αφρικανικής χώρας.
- Κίνηση στους δρόμους: Χάος στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό, προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας
- Ναυάγιο στη Χίο: Σε κάθε επιχείρηση οι κάμερες πρέπει να είναι ανοιχτές – Τι λέει εν αποστρατεία Ναύαρχος του Λιμενικού
- Ώρα μεταλλίου για την Εθνική: Κοντράρεται για το χάλκινο με την Ιταλία
- Ουκρανία: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι τριμερείς συνομιλίες στο Αμπού Ντάμπι – «Έχει σημειωθεί πρόοδος»
- Δάνεια νόμου Κατσέλη: Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση στον Άρειο Πάγο για τους τόκους
- Τι αποφάσισαν οι Μιλγουόκι Μπακς για το μέλλον του Γιάννη Αντετοκούνμπο (vid)
- Κρήτη: Συνελήφθη 13χρονος που ξυλοκόπησε συμμαθητή του
- Τι είδε ο Νιλ Άρμστρονγκ κατά την προσελήνωσή του στο φεγγάρι το 1969; Η θεωρία συνωμοσίας που λάτρεψε το διαδίκτυο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/nick-martin-tIatBQ74-VE-unsplash-1-315x220.jpg)
































![Σικάγο: Συμμορία «γαζώνει» αυτοκίνητο με μωρό στο πίσω κάθισμα με πάνω 50 σφαίρες – Νεκρή η μητέρα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/Chicago-shooting311-315x220.jpg)









































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442