Τράπεζα της Τουρκίας: Σε ετοιμότητα για τους κινδύνους – Οι αβεβαιότητες της νομισματικής πολιτικής
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας προειδοποίησε για τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες
Έτοιμη να αναλάβει δράση έναντι των κινδύνων στον τρέχοντα κύκλο μείωσης των επιτοκίων είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τόνισε ο διοικητής της Φατίχ Καραχάν σε συνέδριο για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή.
«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βαδίσουν πολύ προσεκτικά»
Η τράπεζα μειώνει σταδιακά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο, εξήγησε ο Καραχάν, μειώνοντας το επιτόκιο πολιτικής κατά 250 μονάδες βάσης σε κάθε μια από τις συνεδριάσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η τράπεζα «δεν βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο» μετά από δύο συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων και μπορεί να διακόψει ή να αλλάξει το μέγεθος των κινήσεων του επιτοκίου πολιτικής με βάση τα δεδομένα.
Αβεβαιότητες made in USA
Ο Καραχάν μιλώντας στο συνέδριο την Κυριακή σημείωσε ότι οι αβεβαιότητες σχετικά με τη νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν κινδύνους και για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
«Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βαδίσουν πολύ προσεκτικά», είπε. «Οι κίνδυνοι υπάρχουν για πολλούς λόγους… και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».
Το επιτόκιο πολιτικής, το οποίο πριν από τον Δεκέμβριο η τράπεζα διατηρούσε σταθερό στο 50% για τους προηγούμενους οκτώ μήνες, βρίσκεται τώρα στο 45% και σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα αναμένεται να μειωθεί στο 30% μέχρι το τέλος του έτους.
Πηγή: ot.gr
- Απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
- Δικηγόρος Τσιτσιπά: «Δεν οδηγούσε ο Στέφανος, αλλά ο πατέρας του»
- Μητσοτάκης: Εκβιασμοί μετά το «όχι» των αγροτών: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα, τα μπλόκα υπονομεύουν τα αιτήματα
- Πυροβολισμοί στην παραλία Bondi της Αυστραλίας: Δύο άντρες υπό κράτηση και πολλαπλά θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία
- To άσυλο και οι ιστορίες του
- Μισός αιώνας Star Wars – Η πρώτη επική ταινία του Τζορτζ Λούκας επιστρέφει στις σκοτεινές αίθουσες το 2027
- Αποκάλυψη για τις φυλακές Αλκατράζ – Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε δυνατή η μεγαλύτερη απόδραση στην ιστορία
- Ποιες είναι οι τέσσερις ομάδες που θέλουν τον Αντετοκούνμπο (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 14.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/howen-ac0WfQ3F6dw-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442