Λιθουανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Αμυνας Αρβίντας Ανουσάουσκας
Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές εάν η πρωθυπουργός της Λιθουανίας θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος φέρεται να σχεδιάζει να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της χώρας.
Ο υπουργός Aμυνας της Λιθουανίας, ο Αρβίντας Ανουσάουσκας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Ints Kalnins), υπέβαλε την παραίτησή του, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας χθες Παρασκευή το βράδυ, χωρίς ν’ αποκαλύψει τους λόγους.
Η πρωθυπουργός Ιγκρίντα Σιμονίτε έλαβε την επιστολή παραίτησης νωρίτερα χθες, ενημέρωσαν οι υπηρεσίες της. Το εάν θα την κάνει αποδεκτή δεν είναι ακόμη σαφές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Αμυνας συγκρούστηκε με την πρωθυπουργό της χώρας
Η κυρία Σιμονίτε αναμένεται να κάνει δήλωση για το θέμα μεθαύριο Δευτέρα, σύμφωνα με λιθουανικά ΜΜΕ. Ο κ. Ανουσάουσκας, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα τον Δεκέμβριο του 2020, δεν έχει εκφραστεί δημόσια μέχρι στιγμής.
Γενικά στη Λιθουανία οι υπουργοί διορίζονται ή απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους με απόφαση του προέδρου, με πρωθυπουργική εισήγηση. Ο κ. Ανουσάουσκας φέρεται να σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Αμυνας συγκρούστηκε με την πρωθυπουργό και είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος εξαιτίας του τρόπου άσκησης των καθηκόντων του.
Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών
Η Λιθουανία γειτονεύει με τον ρωσικό θύλακο Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκλαμβάνεται στο Βίλνιους ως άμεση απειλή για τη λιθουανική εθνική ασφάλεια.
Η μικρή χώρα της Βαλτικής, μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του NATO, έχει αυξήσει κατά πολύ τις στρατιωτικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια.
- Καλαμαριά: Απολογείται σήμερα ο 23χρονος που σκότωσε 20χρονο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
- Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για τον θάνατο του Λαριτζανί
- Κάπου ώπα! Και η καλοσύνη έχει τα όριά της
- Τα SOS για τις φορολογικές δηλώσεις: Οι κρίσιμοι κωδικοί και οι παγίδες
- Άρχισε το τελικό ξεκαθάρισμα στην Αριστερά πριν το κόμμα Τσίπρα – Nέες οδύνες στη Νέα Αριστερά, ρήξεις στο ΣΥΡΙΖΑ
- Το μεσημέρι η κηδεία του Λαριτζανί στο Ιράν – Χώρες του Κόλπου αναφέρουν αναχαιτίσεις πυραύλων
- Συνταγή: Ματσάτα με μπολονέζ μανιταριών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 18.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/rafael-barquero-nu-qycrZnS0-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442