Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιθουανία: Ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με την αγορά ενός ακόμη συστήματος NASAMS

Λιθουανία: Ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με την αγορά ενός ακόμη συστήματος NASAMS

Η Λιθουανία αγοράζει ένα ακόμη σύστημα NASAMS, το πιο ευρέως διαδεδομένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Η Λιθουανία θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της με την απόκτηση ενός συστήματος NASAMS (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) μεσαίου βεληνεκούς έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Αμυνας στο Βίλνιους.

Προβλέπεται και ο εκσυγχρονισμός των NASAMS που απέκτησε το 2017

Η σύμβαση που υπεγράφη με τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defence & Aerospace προβλέπει επίσης τον εκσυγχρονισμό των NASAMS που απέκτησε η Λιθουανία το 2017. Η παράδοση του νέου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας αναμένεται το 2026.

Το NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System) είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Λιθουανία έχει ενταχθεί από το 2004.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας.

Εχει αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δαπάνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Αύξηση και για το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ επίσης ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη ότι αυξάνει τον προϋπολογισμό του 2024 για τις στρατιωτικές δαπάνες στα 2,03 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση κατά 12%, και για τις μη στρατιωτικές δαπάνες στα 438,1 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 18,2%.

Αυξάνοντας και διευρύνοντας τη χρήση της χρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη, επιτρέπεται στους συμμάχους ν’ αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή του.

Ο προϋπολογισμός για τις μη στρατιωτικές δαπάνες αφορά κεφάλαια για το διοικητικό προσωπικό, τα λειτουργικά έξοδα και τον σχεδιασμό προγραμμάτων.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των αρχηγείων της Συμμαχίας και το κόστος αποστολών και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024